De eigenaren van winkelcentrum Boven ’t Y en de gemeente Amsterdam hebben hun gezamenlijke plannen voor het vergroenen, verdichten en verlevendigen van het Buikslotermeerplein naar buiten gebracht. Het plein moet uitgroeien tot het stadshart van Noord.
Daarmee kan het de rol op zich nemen van een van de drie grote winkelcentra in de stad, zoals de gemeente dat voor zich ziet in Omgevingsvisie 2050. Op het Buiksloterplein komen meer woningen, horeca, kantoorruimte, maatschappelijke voorzieningen en groen. En meer mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding en cultuur. Daarnaast moet de verbinding met de omliggende buurten verbeteren.
Niet meer winkels, wel meer variatie
Om van het Buikslotermeerplein een levendig stadshart te maken, moet er meer variatie op het plein komen. De gemeente en de eigenaren van Boven ’t Y willen ongeveer 300.000 m2 aan woningen, voorzieningen en ruimte voor ontspanning bij bouwen. Daarmee wordt het Buikslotermeerplein een bruisender en drukkere plek met stedelijke voorzieningen. Dit moet bezoekers verleiden langer in het gebied te verblijven. Uitgangspunt is dat er niet meer winkeloppervlak bijkomt.
Mobiliteit groeit
Hoeveel woningen er precies worden gebouwd tussen het metrostation het winkelcentrum is nu nog niet bekend. Maar het gaat hoe dan ook leiden tot meer verkeersbewegingen. De gemeente en de eigenaren van Boven ’t Y starten daarom samen een onderzoek om beter inzicht te krijgen in het veranderende reisgedrag en de behoefte aan voorzieningen, zoals fietsparkeerplekken, bushaltes of laadpalen. Het is de bedoeling dat de infrastructuur verbetert. Daarbij wordt gekeken naar de verbindingen met de omliggende wijken voor voetgangers, fietsers, openbaar vervoer en gemotoriseerd verkeer.
De afgelopen anderhalf jaar heeft de gemeente intensief gesproken met bewoners, ondernemers, gebruikers en anderen belanghebbenden van het Buikslotermeerplein over hun wensen en ideeën voor het plein. Het ambitiedocument, dat nu is bekrachtigd, wordt gebruikt als input voor de gemeentelijke projectnota. Het college van B en W gaat de projectnota naar verwachting in het voorjaar van 2021 vaststellen. Ondernemers en andere belanghebbenden krijgen tegen die tijd een uitnodiging om een reactie te geven op de nota.