Het verleggen van twee vertrekroutes van vliegveld Schiphol biedt ruimte voor ‘minimaal zestigduizend woningen op twee zeer gewilde en goed bereikbare locaties.’
Dat zegt het College van Rijksbouwmeester en Rijksbouwadviseurs in een brief aan de ministers Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en Barry Madlener (Infrastructuur).
De auteur van de brief, Wouter Veldhuis, Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving, verwijst naar het rapport Minder Hinder van architectenbureau De Zwarte Hond. Daarin wordt uitgelegd dat het gaat om twee vliegroutes: de route over Amsterdam Nieuw-West en de route tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. De aanpassingen daarvan hebben geen consequenties voor de capaciteit van Schiphol, maar leveren wel een enorme geluidsreductie op voor tienduizenden bewoners. Bovendien ontstaat er door het verdwijnen van twee zogeheten geluidshindercontouren ruimte voor tienduizenden nieuwe woningen.
De belangrijkste winst wordt gehaald in twee stedelijke gebieden: de westkant van Amsterdam (Nieuw-West) en het gebied tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. In beide gebieden kan een groot aantal nieuwe woningen gerealiseerd worden, zegt Veldhuis in de brief.
Tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep ligt een gebied dat zowel via de snelweg als het spoor goed bereikbaar is. Dit gebied komt niet tot ontwikkeling doordat stijgende vliegtuigen vanaf de Kaagbaan nu snel afbuigen naar het westen.
Tilburg
Door het vertrekkende vliegverkeer vanaf de Kaagbaan twintig kilometer langer rechtdoor te laten vliegen, en pas bij Lisse af te laten buigen, wordt het onbebouwde stuk grond tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep vrijgespeeld. Veldhuis: ‘Dit levert veel ruimte op voor nieuwbouw en biedt de kans om de twee kernen aan elkaar te laten groeien en te ontwikkelen tot een nieuwe stad van een formaat dat vergelijkbaar is met Tilburg.’
Dat zijn alvast 45.000 woningen. Nog eens 15.000 woningen zouden er kunnen komen door de vliegtuigen die de Zwanenburgbaan nemen eveneens nog een stukje rechtdoor te laten vliegen in plaats van zoals nu gebruikelijk is al meteen een bocht te laten maken. Dat zou namelijk meer verdichting van de Amsterdamse wijken Geuzenveld en Osdorp mogelijk maken.
Er zijn nog meer mogelijkheden om locaties voor woningbouw vrij te maken tot in totaal misschien wel 90.000 woningen, aldus de brief, maar dat vereist nog meer onderzoek en uitwerking.