Pimco: Thuiswerken een factor van belang op kantorenmarkt

De Amerikaanse vermogensbeheerder Pimco stelt in een recent rapport over uitdagingen in de wereldwijde vastgoedmarkt vast dat Amerikanen, Britten en Nederlanders de fanatiekste thuiswerkers zijn.   

Pimco signaleert dat in veel portefeuilles het aandeel commercieel vastgoed is gedaald van 35% naar 29% op dit moment. Dit percentage kan nog verder dalen.

De verschillen op de kantorenmarkten per geografische regio kunnen aanzienlijk zijn. In Europa is een gezonde vraag naar duurzaam vastgoed van hoge kwaliteit in zakelijke omgevingen. Thuiswerken is op sommige plaatsen niet vanzelfsprekend omdat werknemers kleiner behuisd zijn en goed openbaar vervoer hebben. Bedrijven zijn niet snel geneigd te verhuizen en minder te huren. Het aanbod in z’n algemeenheid wordt schaarser omdat steeds minder vastgoed voldoet aan de strenger wordende duurzaamheidsnormen.  

In de Verenigde Staten bestaat een trend om meer thuis te werken. Bedrijven snijden daarmee in hun kosten, werknemers hebben minder reistijd en het beïnvloedt de vraag naar kantoorruimte. Pimco verwacht in de VS dat koop en huurprijzen behalve in het hoogste segment verder zullen dalen.  

Ook in Azië is de vraag naar kantoren nog steeds op niveau. Appartementen zijn over het algemeen kleiner, mensen hebben een korte reistijd en er is nog steeds een kantoorcultuur in de maatschappij.