PVH Europe betrekt 30.000 m2 in Houthaven

PVH Europe betrekt in 2018 nog twee te realiseren creatieve bedrijfsgebouwen in de Houthavens. Daarmee gaat de luxury groep in totaal ongeveer 30.000 m2 in de Houthaven opnemen.

Op 1 juni dit jaar werd al het door Heren2 ontwikkelde kopgebouw aan de Danzigerkade in gebruik genomen. Dit gebouw van 13.000 m2 naar ontwerp van MVSA Architects is 12 verdiepingen hoog en vormt een landmark langs het IJ.
Daar komen nu nog twee gebouwen bij, waarvan de laagbouw 4.500 m2 en de hoogbouw 11.700 m2 zal zijn. In een campus-achtige opzet zullen hier alle bedrijven die onderdeel zijn van de PVH Europe, waaronder Calvin Klein en Tommy Hilfiger, worden samengevoegd. MVSA Architects is ook voor de nieuwe gebouwen als architect betrokken.

 

Een huurniveau is niet bekend gemaakt, maar naar schatting van PropertyNL ligt dit rond € 200 per m2. PHV zou een contract van 12,5 jaar hebben gesloten. De verwachting is dat Heren2 het object zelf in eigendom zal houden. In de omgeving van de ontwikkeling voor PHV hebben zich ook andere kledingfabrikanten gevestigd als Diesel en Barts en diverse reclamebedrijven.
 
PHV laat als gevolg van de verhuizing naar de Houthavens naar schatting van PropertyNL circa 15.000 m2 achter in de stad Amsterdam, met name geconcentreerd in verschillende panden aan de Stadhouderskade.

De PVH Campus biedt een bijzonder drie-in-een concept. MVSA Architects heeft drie gebouwen ontworpen die bij elkaar horen, maar ieder een duidelijke eigen identiteit hebben meegekregen.
De Danzigerkade 150, welke inmiddels bijna is opgeleverd, telt twaalf verdiepingen bestaande uit kantoorruimten, showrooms, een restaurant en een dakterras.
De Danzigerkade 125 is een complex van vier vierdiepingen met een atrium en verschillende groene dakterrassen.
Het derde gebouw, Danzigerkade 95, is het sluitstuk en bestaat uit tien verdiepingen met kantoorruimten en een sky lounge die een spectaculair uitzicht biedt over de campus en de stad. Voorzieningen zoals de parkeergarage, het restaurant en buitenruimten zullen worden gedeeld door de gebruikers van de drie complexen. De nieuwe campus biedt de klant een hoge kwaliteit aan leef-en werkruimten, voor zowel hun medewerkers, als de klanten en bezoekers.
Roberto Meyer van MVSA zegt: 'We hebben voor de PVH Campus in de Houthavens drie gebouwen ontworpen die ieder een eigen identiteit hebben, maar wel een sterke synergie met elkaar aan gaan. De ontwerpen brengen eenheid in diversiteit op deze unieke locatie. Ze vormen een weerspiegeling van de verschillende ondernemingen van PVH.'
De Houthavens, voorheen een Amsterdams gebied met een industriële geschiedenis, beslaat de oevers van het IJ en vormt een state-of-the-art culturele en creatieve omgeving. Hier hebben zich al diverse bedrijven gevestigd, waaronder Dedato Architecten en Aegis. Inmiddels kent de Houthavens ook haar eigen theater, Theater Amsterdam, waar bedrijven evenementen kunnen organiseren. Ook horecagelegenheden nemen in aantal toe. De bouw van twee Marriott hotel formules (Moxy en Residence Inn) is reeds gestart. Het Houthavengebied is een goed bereikbare creatieve hub en bovenal een toekomstbestendige en stimulerende werkplek met schitterende uitzichten over het IJ en het Westelijk Havengebied.
Heren2 is verantwoordelijk voor de herontwikkeling van de Houthavens. Het bedrijf heeft vooral de focus op de IJ-oevers van Amsterdam. De transformatie van de nieuwe Houthavens rondom de Minervahaven is hier een goed voorbeeld van. Naast deze ontwikkeling worden er nu plannen gemaakt om de Oranjewerf in Noord te transformeren tot woongebied. Patrick Virginia van Heren2: 'Wij zijn bijzonder trots samen met PVH deze ontwikkeling te mogen realiseren. Het creatieve karakter van PVH is ook voor ons een bron van inspiratie. Wij krijgen zo een veel beter gevoel voor wat huurders vandaag de dag willen. Niet alleen wat de te huren ruimtes zelf betreft, maar ook wat zij verlangen aan duurzaamheid, invulling van de publieke ruimte en wat de eisen van vandaag zijn op het gebied van faciliteiten. Omdat wij niet alleen ontwikkelen, maar ook alle gebouwen in eigendom houden, is het voor ons van belang dat het gebied langdurig aantrekkelijk blijft. Daarom is luisteren naar je huurders van essentieel belang.'
 
Appelhoven vastgoedadviseurs adviseerde PVH Europe.