Oververhitte woningmarkt koelt lichtjes af

Met een wat minder extreme prijsstijging en een iets toegenomen woningaanbod waaide er in het eerste kwartaal van 2022 een lichte bries door de oververhitte woningmarkt. Dit blijkt uit de woningmarktcijfers van de NVM over het eerste kwartaal 2022.

Aan het eind van het eerste kwartaal 2022 stonden ruim 17.000 woningen te koop. Dat is 10% meer vergeleken met de laatste drie maanden van 2021. Vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar geleden is het ruim 4% minder, toen stonden er bijna 18.000 woningen te koop. In de jaar op jaar vergelijking is het aanbod te koop staande woningen in Nederland wel opnieuw afgenomen. In het eerste kwartaal zijn circa 29.000 woningen verkocht. Dat is zo’n 19% minder ten opzichte van een jaar eerder. De druk op de woningmarkt blijft daarmee onverminderd hoog.

Wel constateert de NVM dat de laatste weken van het afgelopen kwartaal opvallend veel woningen te koop zijn gezet. Deze zijn nog niet allemaal verkocht omdat ze nog maar zo kort op de markt zijn. Met de huidige krapte zal dit nieuwe aanbod naar verwachting echter weer snel een nieuwe eigenaar vinden.

Bestaande woningbouw
De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning daalde in het eerste kwartaal van 2022 met 2,1% ten opzichte van het vierde kwartaal 2021 naar €428.000, maar op jaarbasis is de prijsstijging nog altijd gemiddeld 13,7%. Dit is wel minder extreem dan in de afgelopen drie kwartalen toen de prijs met zo’n 20% op jaarbasis steeg.

Het aanbod van woningen die te koop staan is divers. Zo noteren de regio’s Overig Zeeland (-21%), Noordoost Noord Brabant (-24%) en Zuidwest Friesland (-25%) bijvoorbeeld de sterkste daling in het aanbod in een jaar tijd.

Van alle woningen daalde het aanbod vrijstaande woningen afgelopen drie maanden met 28% het snelst ten opzichte van een jaar eerder. Het aanbod hoekwoningen neemt juist toe met 20%. Dat geldt ook voor tussenwoningen (+13%) en 2-onder-1-kap-woningen (+ 11%).

De looptijd van het aanbod, dus de tijd dat een te koop staande woning gemiddeld in dagen al te koop staat, is nu 36 dagen. Dat is 45 dagen korter dan in het eerste kwartaal 2021. Woningen veranderen vlot van eigenaar. Ongeveer 77% van alle te koop staande woningen staat korter dan een kwartaal in aanbod.

Prijs nieuwbouwwoning blijft gelijk
Een nieuwbouwwoning noteerde in het eerste kwartaal van 2022 net als een kwartaal eerder 466.000 euro. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2021 is de prijsstijging voor een nieuwbouwwoning op jaarbasis 11,5%.

De NVM-Makelaars verkochten in de eerste drie maanden van dit jaar 7.150 nieuwbouwwoningen en bouwkavels. Dat is een daling van 29% vergeleken met een jaar eerder en daarmee het derde achtereenvolgende tegenvallende kwartaal. Over een periode van 12 maanden verkochten NVM-Makelaars 133.000 nieuwbouwwoningen.

Er kwamen in het eerste kwartaal van 2022 slechts 6.450 nieuwbouwwoningen op de markt. Dit is 7% lager dan een jaar eerder.

Zorgen niet weg
‘De cijfers laten opnieuw zien dat de woningmarkt nog steeds krap is en de woningen die er zijn, snel worden verkocht’, zegt NVM-voorzitter Onno Hoes. ‘Toch lijkt er sprake van een lichte afkoeling van de oververhitte woningmarkt. De extreme prijsstijging van de afgelopen kwartalen zien we niet meer maar een plus van bijna 14% is nog steeds stevig.’

Opmerkelijk is volgens Hoes dat in het eerste kwartaal van dit jaar de transactieprijs iets lager lag ten opzichte van het vorige kwartaal. ‘Het is nog te vroeg om conclusies te trekken op welke manier de meest recente ontwikkelingen in Oekraïne, de stijgende hypotheekrente en energiekosten gaan doorwerken. Ik constateer opnieuw dat er tegenover de onverminderd grote én acute woningvraag geen passend aanbod staat. Niet in aantallen en niet in type woningen. Daar maak ik me grote zorgen over’, aldus de NVM-voorzitter.

Mismatch kopers en verkopers
‘De primaire rol en essentie van het makelaarsvak is om kopers en verkopers samen te brengen’, voegt Lana Gerssen, NVM-voorzitter van de vakgroep Wonen en makelaar hier aan toe. ‘Daar slagen we in deze markt onvoldoende in en dat frustreert. De balans tussen vraag en aanbod is al langere tijd compleet zoek, ook al staan er aan het einde van dit kwartaal 10% meer woningen te koop bij onze leden dan eind 2021 het geval was. Die woningen zullen in deze krappe markt snel een koper vinden, al moeten er nog steeds veel zoekenden teleurgesteld worden. Ik vraag me af of deze toename een momentopname is of dat het doorzet en gaat leiden tot een structureel ruimer woningaanbod.’