Overstromingsrisico drukt woningwaarde vooral in hoogste marktsegment

Vooral in het duurdere marktsegment hebben woningen met een overstromingsrisico een lagere verkoopprijs, dan soortgelijke woningen zonder dit risico.

Dat blijkt uit een onderzoek van hoogleraren Nils Kok en Piet Eichholz (Universiteit Maastricht) naar de vraag of overstromingsrisico’s nu al zijn ingeprijsd in de Nederlandse woningmarkt. Zij publiceren daarover in het jongste nummer van ESB.

In het lagere marktsegment hebben overstromingsrisico’s geen prijseffect. Anders is dat voor woningen in het midden- en hogere segment, met bijna min 2% voor het hoogste segment. Mogelijk, zo denken beide wetenschappers, zijn kopers in het duurdere segment beter geïnformeerd.

Zij analyseerden meer dan anderhalf miljoen woningtransacties van eengezinswoningen tussen 1998 en 2023; de koopprijs van eengezinswoningen die blootgesteld zijn aan overstromingsrisico’s werd afgezet tegen die van woningen die risicovrij zijn. En dan blijkt dat de ‘overstromingskorting’ door de jaren heen geleidelijk toeneemt, blijkbaar zijn kopers zich meer bewust van de risico’s door toename van het aantal overstromingen en groeiende (media-)aandacht voor klimaatverandering. Maar in vergelijking met de prijsontwikkeling op de koopwoningmarkt, vallen de dalingen nagenoeg in het niet.

De kans op grote prijseffecten - een sterke waardedaling van vastgoed kan desastreus uitpakken voor particuliere kopers, beleggers en hypotheekverstrekkers - vanwege een verhoogd overstromingsrisico is volgens hen vooralsnog klein. Aannemelijk is dat bij het beschikbaar komen van nieuwe informatie over overstromingsrisico’s de koopprijzen zich geleidelijk verder corrigeren. Voor grote macro-economische gevolgen, zoals ‘onder water staande’ hypotheken of sterke krimp van vermogens, hoeft evenmin te worden gevreesd.

 

img
Redacteur
Profiel