Overheid publiceert kaarten voor de bouw op basis van klimaatscenario’s

De Rijksoverheid heeft op basis van diverse scenario’s tot 2100 kaarten uitgegeven die vertellen waar wel of niet moet worden gebouwd.

Zo wordt het duidelijk waar de risico’s op overstromingen, bodemverzakkingen en hoge waterstanden het grootst zijn. In het grootste deel van Nederland zijn er voorlopig geen problemen als het gaat om bijvoorbeeld woningbouw.

De kaarten, die online te raadplegen zijn, zijn in eerste instantie bestemd voor alle overheden op diverse niveaus, zoals provincies, gemeenten en waterschappen die te maken hebben met ruimtelijke ordening en planning. De betrokken ministeries hebben de gepubliceerde kaarten nog niet omgezet in vastgelegde regels, het zijn nog richtlijnen. 

Er zijn maar weinig plaatsen waar de kaarten een hard 'nee' adviseren en een betrekkelijk groot oppervlak waar bouw zonder meer mogelijk is. De kustlijn mag echter niet worden uitgebreid, maar verder geldt in veel gebieden het voorschrift dat er aanvullende inspanningen moeten worden verricht om bouw mogelijk te maken.