Overheid formaliseert verkoop Vestia-portefeuille

De aankoop van de Vestia-woningportefeuille door Patrizia Immobilien AG is met ministeriële goedkeuring formeel bekrachtigd. Er is definitieve overeenstemming bereikt over het grootste deel van de portefeuille.

De aankoop van de Vestia-woningportefeuille door Patrizia Immobilien AG is met ministeriële goedkeuring formeel bekrachtigd. Er is definitieve overeenstemming bereikt over het grootste deel van de portefeuille.

In een eerste grote tranche zullen 4157 woningen overgenomen worden door Patrizia voor een totaal beleggingsvolume van € 448 mln. Over het resterende deel van de portefeuille zal in de loop van 2015 uitsluitsel volgen.

Met deze aankoop heeft Patrizia, vertegenwoordigd door de internationale vastgoedadviseur Savills, de grootste woningbeleggingstransactie in Nederland gedaan. De portefeuille wordt gemanaged door Patrizia Netherlands, dat in aanloop naar de definitieve goedkeuring inmiddels een team van ervaren mensen heeft samengesteld.

De 4157 woningen in de portefeuille betreffen zowel eengezinswoningen als appartementen. Ongeveer driekwart van de woningen valt blijvend onder de sociale huurwetgeving en het resterende kwart betreft te liberaliseren huurwoningen. Daarnaast telt de portefeuille nog een aantal commerciële units en parkeerplaatsen. Bijna 90% van de woningen is gelegen in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant.

Sinds 20 maart 2014 staat de portefeuille te koop. Tot 14 mei konden geïnteresseerden uit binnen- en buitenland bieden op deze portefeuille. Oorspronkelijk betrof het circa 6500 woningen. Gedurende het proces heeft Vestia besloten een specifiek deel, het zorgvastgoed, niet op te nemen in de transactie.

Deze transactie markeert volgens Savills de grote interesse van beleggers voor residentieel vastgoed in Nederland. In de loop van dit jaar is al meer dan € 2,6 mrd aan woningbeleggingen verhandeld, een verdubbeling ten opzichte van de € 1,3 mrd in 2013.

Clive Pritchard, head of country van Savills in Nederland, zegt over de verkoop: 'Deze transactie past naadloos in de voorkeur die buitenlandse beleggers aan de dag leggen voor Nederlandse portefeuilles in het algemeen en residentieel vastgoed in het bijzonder.'

Capital Value en Houthoff Buruma adviseerden namens verkoper Vestia. Marijn Snijder van Capital Value zegt dat er zeer veel belangstelling is geweest voor de Vestia-portefeuille. ‘Het is historisch dat een buitenlandse langetermijnbelegger op deze grote schaal nu toetreedt tot de Nederlandse markt.’