Opname van flexibele kantoorruimte in Europa neemt minder hard toe

In het eerste kwartaal van 2020 is de opname van flexibele kantoorruimte in heel Europa gedaald tot 5% van de totale opname van kantoorruimte.

Eind 2019 bedroeg de opnamegroei nog 9,5%. Tussen 2017 en 2019 is de flexibele kantorenmarkt exponentieel gegroeid, en heeft inmiddels een zekere ‘maturiteit’ bereikt. Dit zorgt ervoor dat de groeicurve van grote spelers binnen deze markt afneemt.

Uit onderzoek van de internationale vastgoedadviseur Savills blijkt dat in 2019 het aandeel van flexibele kantooropname in het centrum van Parijs 25,6% bedroeg, gevolgd door de Londense City met 23% en Barcelona met 18,1%.

Eri Mitsostergiou, analist bij de Europese Research afdeling van Savills, merkt op: ‘Hoewel bij het analyseren van onze data de langetermijneffecten van Covid-19, nog niet duidelijk zijn, kunnen we veronderstellen dat de vertraging van de flexibele kantoormarkt ook kan worden verklaard door het volwassen worden van de sector.’

Ondanks het feit dat veel operators van flexibele kantoorruimte ten tijde van lockdown open zijn gebleven, is de bezettingsgraad in Europa lager dan 20%. Privékantoren blijven gedeeltelijk in gebruik, maar de vraag naar co-workingruimtes neemt aanzienlijk af door gezondheids- en veiligheidsoverwegingen.

De langetermijnvooruitzichten voor de flexibele kantorenmarkt zijn desalniettemin positief. Volgens onderzoek van Workthere is 62% van de flexibele kantooraanbieders wereldwijd optimistisch over de stand van de sector over 12 maanden.