Opname logistiek vastgoed in Europa maakt duikeling

De Europese logistieke vastgoedmarkten hebben te lijden onder het corona-virus. In 9 belangrijke logistieke vastgoedmarkten zal de opname dit jaar 32% lager liggen dan in 2019 als per 1 oktober de situatie weer normaliseert; wordt dat pas januari 2021 dan zal de opname in 2020 zelfs 46% lager uitvallen.

Dat concludeert Buck Consultants International in een studie waaraan 25 vooraanstaande logistieke vastgoedontwikkelaars, investeerders, makelaars en experts deelnamen. In de studie worden 9 landen onderzocht: Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Polen, Nederland, België, Italië, Spanje en Tsjechië.

De 9 logistieke markten hadden in 2019 een gezamenlijk opnamevolume van 23,5 miljoen m². Begin dit jaar was de verwachting dat dit opnamevolume in 2020 min of meer stabiel zou blijven (23,4 miljoen m²). Maar een afname tot 15,9 miljoen m² (-32%) of zelfs -46% (12,8 miljoen m²) zijn te verwachten, afhankelijk van het moment dat gezondheidssituatie weer normaliseert (resp. begin oktober 2020 en begin januari 2021).

De situatie verschilt echter per land. De landen die tezamen het logistieke hart van Europa vormen (Duitsland, Nederland, België) doen het beter dan de Zuid-Europese landen.

Andere conclusies uit het onderzoek zijn onder meer: 
• De huren voor toplogistiek vastgoed zullen in veel logistieke markten dit jaar op het huidige niveau blijven.
• Rendementen stijgen beperkt met 15 basispunten; de interesse van Aziatische en Amerikaanse bedrijven om te investeren in logistiek vastgoed zal naar verwachting de komende jaren niet verminderen.
• De ontwikkeling van megadistributiecentra (meer dan 40.000 m2) zal doorgaan, wellicht in een iets lager tempo. De geïnterviewde bedrijven geven aan Nederland, Duitsland en Polen als favoriete vestigingslanden te zien voor XXL-DC’s.
• De ontwikkeling van stadsdistributiecentra zal verdere accelereren in heel Europa.

René Buck, directeur Buck Consultants International: “Onze studie toont aan dat logistiek vastgoed een behoorlijke Covid-19 proof asset class is met een gunstig rendement-risico profiel. De versnelde groei van e-commerce, de te verwachten hogere voorraadniveaus om de logistieke ketens robuust te maken en de mogelijke impact van re-shoring zijn de komende jaren de drijvende krachten achter de groei van logistiek vastgoed”.