Opname kantoren in regio Amsterdam daalt

Een trendbreuk noemt de Metropoolregio Amsterdam (MRA) het: de kantorenvoorraad in Amsterdam en omstreken is het afgelopen jaar voor het eerst sinds lange tijd niet verder gedaald, maar licht toegenomen. 

De leegstand van kantoren in de MRA is vorig jar licht opgelopen tot 12,4%. Dit blijkt uit de Monitor Plabeka 2023-2024, die inzicht geeft in de stand van zaken rond werklocaties in de MRA. Plabeka is het Platform Bedrijven en Kantoren, dat zich richt op een evenwicht in vraag en aanbod van werklocaties in de MRA en het tegengaan van structurele leegstand.

Kantoorgebruik na corona

De oorzaak van de oplopende voorraad is een combinatie van meer nieuwbouw en een afname van transformaties, doordat kantorenlocaties die ook aantrekkelijk zijn voor woningen al zijn omgezet in woningen. Bovendien is het kantoorgebruik na de coronapandemie structureel afgenomen. 

Risico van overaanbod

In hun voorwoord waarschuwen Esther Rommel, gedeputeerde economie provincie Noord-Holland en Dennis Grimbergen, wethouder economie gemeente Lelystad, voor het risico van overaanbod op de kantorenmarkt. Op de bedrijventerreinenmarkt is daarvan – met 3% leegstand – geen sprake. Daar is de strijd om de ruimte is ‘nog altijd urgent’.

Sterkhouder Zuidas

Dit jaar zijn voor het eerst ook de toegevoegde waarde-cijfers van de werklocaties in de MRA berekend. Waarderpolder in Haarlem en MediaPark Hilversum zijn de bedrijventerrein met de meeste toegevoegde waarde, terwijl van de kantorenlocaties in Amsterdam de meeste waarde wordt toegevoegd door de Zuidas.