Ondernemers bezorgd over zero-emissiezones

Vanaf 2025 mag er in delen van veel steden niet meer met een dieselbestelwagen worden gereden, wat ondernemers dwingt om versneld over te stappen naar een elektrische bedrijfswagen. Ruim 40% van de ondernemers maakt zich dan ook zorgen over de komst van de zogenoemde zero-emissiezones, zo blijkt uit onderzoek van ANWB Zakelijk onder 497 ondernemers.

Gemeenten mogen vanaf 1 januari 2025 een stadsgebied aanwijzen waar geen vervuilende bestelbussen en vrachtwagens meer mogen rijden. De bestelbussen en vrachtwagens die wél in deze zero-emissiezone mogen rijden, moeten uitstootvrij zijn. Wel is er voor een aantal voertuigcategorieën tot 2030 een overgangsregeling of een vrijstelling.

Daarnaast moeten ondernemers per 2025 belastingheffing (bpm) betalen bij de aanschaf van een dieselbusje. Hierdoor is er momenteel een run op dieselbusjes. Hoeveel belastingheffing ondernemers gaan betalen, hangt af van de CO2-uitstoot van de wagen. Op deze manier wordt rijden op diesel ontmoedigd, en de overstap naar elektrisch gestimuleerd.

Veel ondernemers moeten – door de komst van de zero-emissiezones – hun wagenpark de komende tijd dus gedeeltelijk of volledig vervangen. Dat brengt zorgen met zich mee. ‘Als zzp’er hoef je maar één busje te vervangen. Dit kan al vervelend zijn. Maar er zijn ondernemers die tientallen bedrijfswagens bij een distributiecentrum hebben staan. Voor hen ligt er een nóg grotere klus in het verschiet’, aldus Patrick van Weert, productmanager bij ANWB Zakelijk. De zorgen komen onder meer doordat elektrische busjes nog geen zware ladingen vervoeren en met dat gewicht dezelfde lange afstanden afleggen als dieselbusjes.

Ondernemers staan intussen ook niet te springen om een elektrische bedrijfswagen te kópen. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste ondernemers ervoor kiezen om de elektrische bedrijfswagen te leasen. Verder verwacht een deel van de ondernemers de overstap naar elektrisch rijden te bekostigen met eigen vermogen, terwijl 22% gedeeltelijk rekent op subsidies.