Omzet Dura Vermeer stijgt tot € 1,81 miljard

Dura Vermeer boekte vorig jaar een totale omzet van meer dan € 1,81 miljard, tegen ongeveer € 1,61 miljard in 2021. In de sector woningbouw behaalde het bouwconcern met € 700 miljoen echter 3,7% minder omzet.

Ook onderaan de streep bleef er in 2022 iets minder over. Dura Vermeer noteerde een nettoresultaat van € 50,2 miljoen, een daling van zo’n 4,4% ten opzichte van 2021. Dat de totale bedrijfsopbrengsten naar € 1,818 miljard stegen, is vooral te danken aan de utiliteitsbouw. In deze sector nam de omzet toe van € 220 miljoen in 2021 naar € 383 miljoen in 2022. Op het gebied van infrastructurele werken, zag Dura Vermeer de omzet van € 663 miljoen naar € 724 miljoen stijgen.

De werkvoorraad bedroeg  € 3,4 miljard, in vergelijking met € 2,8 miljard in 2021. De EBITDA nam toe tot € 82,6 miljoen (2021: € 79,1 miljoen). Het netto werkkapitaal ging omhoog naar € 147,8 miljoen, tegenover € 122,1 miljoen in 2021. De solvabiliteit steeg naar 30,8%.

Woningbouw bleef achter

De omzet in de woningbouw bleef iets achter, ondanks dat Dura Vermeer in 2022 4.207 woningen opleverde tegenover 3.420 in 2021. De omzetdaling is vooral te wijten aan de afname van verkochte koop- en huurwoningen uit eigen ontwikkeling: van 1.105 in 2021 tot 548 in 2022. Volgens het bouwbedrijf is dat het gevolg van de complexe en vertraagde vergunningsprocedures en de vertraagde verkoop van woningen door de gestegen rente en hoge inflatie. Dura Vermeer geeft aan zich de komende jaren op het ontwikkelen en bouwen van betaalbare woningen te richten.

Net Zero-strategie

Het bouwconcern kondigde bij de presentatie van de jaarcijfers een Net Zero-strategie aan. Met de Net Zero-strategie committeert Dura Vermeer zich aan halvering van de CO2-uitstoot in 2030. Per 2050 wil het bedrijf minimaal 90% CO2-reductie en 10% compensatie realiseren. Dura Vermeer wil zijn doelen bereiken aan de hand van onder meer circulaire inkoop, hergebruik en toepassing van biobased materialen en energieneutraal bouwen.

Job Dura, voorzitter Raad van Bestuur van Dura Vermeer: ‘Met het oog op klant, markt en maatschappij gaan we vanaf 2023 nog actiever investeren en sturen op duurzaamheid. Een deel van de investeringen in het afgelopen jaar had al een grote duurzaamheidscomponent, zoals de introductie van een volledig elektrische asfaltset, de productie van circulair asfalt, houten woningen en kantoren, een elektrisch laadplein voor zwaar materieel en samenwerkingen met innovatieve start-ups als Drystack en Neolithic.’

Nieuwe projecten

Dura Vermeer werkte in 2022 aan projecten als de gebiedsontwikkeling Nobelhorst in Almere, het in houten constructie opgetrokken regiokantoor Alliander in Amsterdam, renovatie van woningen Lefier in Groningen en nieuwbouw van woningbouwprojecten Hefkwartier in Rotterdam. Projecten in uitvoering zijn de bouw van een kabelfabriek in de Eemshaven, herontwikkeling van kantoorgebouw Rembrand Park One in Amsterdam, renovatie en nieuwbouw van het Keizer Karel College in Amstelveen, woongebouw De Grote Beer in Rotterdam en studentenwoningen Hyde Park in Hoofddorp.

Onzekerheden en uitdagingen

Dura Vermeer verwacht voor 2023 wederom ‘een jaar met onzekerheden en uitdagingen’. Naast de oorlog in Oekraïne, ziet het bouwconcern vertraging rond vergunningen, de afname van de bouw van woningen en de kostenstijgingen als factoren die het financieel resultaat van het bedrijf kunnen beïnvloeden. “Desondanks verwachten we een goed jaar, dat we ingaan met een werkvoorraad van € 3,4 miljard. De verwachting is dat het aantal medewerkers licht zal stijgen, onder andere door de acquisitie van Nexton en de overname van projecten en medewerkers van infrabedrijf Jansma Drachten in januari 2023.”

De investeringen in materiële vaste activa, buiten vastgoedposities om, zullen volgens Dura Vermeer het komende jaar grotendeels gericht zijn op het verder elektrificeren van het materieel en voor het overige beperkt blijven tot vervangingsinvesteringen.