Nieuwe restaurants en winkels geopend in Industriegebouw Rotterdam

In het Industriegebouw in Rotterdam zijn deze zomer vier nieuwe zaken geopend: de restaurants Alfredo's Taquaeria, By Jarmusch en Old Scuola en de Rotterdamse designwinkel Groos.

Het Industriegebouw aan de Goudsesingel ondergaat een metamorfose sinds het een nieuwe eigenaar heeft. Het wederopbouwmonument uit 1952 is ontworpen door Hugh Maaskant en Willem van Tijen, die tevens tekenden voor het Groothandelsgebouw naast Rotterdam Centraal. De bedrijfsverzamelgebouwen zijn qua opzet met elkaar vergelijkbaar, met een afgesloten binnenterrein, expeditiestraat en tal van voorzieningen. Het Groothandelsgebouw werd een jaar later opgeleverd.

Het Industriegebouw werd jarenlang verwaarloosd totdat de Rotterdamse corporatie Stadswonen het in 2010 aankocht. De jongerenhuisvester (later overgenomen door Vestia) wilde het 20.000 m² grote complex renoveren en verhuren als bedrijsverzamelgebouw. Ook vestigde Stadswonen hier zijn eigen kantoor. Nadat Vestia in financiële problemen was gekomen door de derivatenhandel, werd het vastgoed aan de Goudsesingel weer verkocht. In 2015 kocht de Rotterdamse investeerder Luuk Schotsman het U-vormige en 110 meter lange gebouw voor € 8,3 mln, blijkt uit het Kadaster.
Schotsman heeft zijn kapitaal verdiend met als ict-ondernemer. Hij schakelde de eigenaren van Groos, Tjeerd Hendriks en Joost Prins in voor het concept, de branding en de programmering van het gebouw. De bekende meubel- en interieurontwerper Piet Hein Eek ging aan de slag als ontwerper voor het Industriegebouw.

De verbouwing wordt nu fasegewijs uitgevoerd en verschillende creatieve ondernemers, kunstenaars en start-ups hebben zich in het gebouw gevestigd of waren al langer aanwezig. MVRDV is vorig jaar ingetrokken in de industriehallen, de laagbouw van het complex. Het architectenbureau is sinds het economische herstel en de oplevering van de Markthal bijna verdubbeld in aantal medewerkers (nu 120). MVRDV huurt bijna 2500 m².

MVRDV heeft ook het ontwerp gemaakt voor Groos. De design- en lifestylewinkel was voorheen te vinden in het Schiekadeblok in Rotterdam Central District maar is daar uit zijn jasje gegroeid.

Naar ontwerp van Piet Hein Eek wordt het complex getransformeerd naar een hedendaags verzamelgebouw, waar je kunt wonen, werken en ontmoeten. Aan de voorzijde van het complex worden op de 3e verdieping meeting points, gemeenschappelijke vergaderruimten en flexwerkplekken gecreëerd. In de plint bevindt zich de horeca. 
De renovatie beoogt het Industriegebouw zoveel mogelijk in oude luister te herstellen. Zo zijn de verlaagde plafonds verwijderd en worden de oorspronkelijke doorgangen ter weerszijde van de centrale entree teruggebracht. Het binnenterrein wordt getransformeerd van een stenen omgeving tot een aantrekkelijk publiek-privaat gebied.

Gerelateerde artikelen: