Nieuwe eigenaar voor DC Kuehne+Nagel Utrecht

Beleggers investeerden vorig jaar 13% meer in logistiek vastgoed. Ook Gramercy kocht diverse panden aan

Door Ronald de Blauw
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 27 januari 2017

Logistiek vastgoed in Nederland is in trek bij beleggers, zowel uit het buitenland als uit het binnenland. Dat is regelmatig te lezen in rapporten van adviseurs én is te merken aan recente transacties.
Meest recent is de aankoop van het distributiecentrum van de beursgenoteerde logistieke dienstverlener Kuehne+Nagel in Utrecht, op bedrijventerrein Lage Weide. Dit 60.500 m² grote complex aan de Atoomweg 111–115 is in januari aangekocht door Gramercy Property Europe. De verkopende partij is USAA Realco. Beide zijn gespecialiseerde investment managers met een hoofdkantoor in de Verenigde Staten en een fors aandeel ‘(light) industrial’ in hun portefeuilles. USAA Realco kocht het distributiecentrum van Kuehne+Nagel in 2014; het was toen de eerste aankoop in Europa van de investment manager die optreedt namens institutionele beleggers. USAA Realco heeft in totaal $ 17 mrd aan assets onder management, voornamelijk in de Verenigde Staten.
Gramercy Property Europe is een dochter van Gramercy Property Trust, een wereldwijd opererende investment en asset manager gespecialiseerd in single tenant logistiek en kantoorvastgoed. Het fonds Gramercy Property Europe heeft ruim € 650 mln geïnvesteerd, met name in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië.
Atoomweg is niet de eerste en zeker ook niet de laatste aankoop van Gramercy in Nederland. Vorig jaar kocht Gramercy Property Europe al twee logistieke panden in Nederland van Internos Global Investors. Deze transactie omvatte in totaal circa 30.000 m² en een investeringsvolume van € 18 mln. Het betrof het distributiecentrum van modeketen H&M in Tiel en dat van verhuis- en archiveringsbedrijf Hulshoff Group in Amsterdam. In hetzelfde jaar nam de Amerikaanse investment manager ook een portefeuille met vijf autoshowrooms over en het kantoor van Cofely in Rotterdam.
In 2015 werden de distributiecentra van Pacombi Group in Oud-Beijerland en Van den Heuvel Logistiek in Uden ingelijfd, en tevens de fabriek van autodakenproducent Inalfa in Venray (samen met MRP) en vier Hornbach-bouwmarkten.

Meer belegd in bedrijfsruimte
Uit onderzoek van PropertyNL blijkt dat in 2016 het beleggingsvolume bedrijfsruimten is gestegen met 13% tot € 1,67 mrd. Dit is een hoger percentage dan de 8% waarmee het totaal aan vastgoedbeleggingen in Nederland steeg, wat bewijst dat deze beleggingcategorie in trek is bij investeerders. Het zijn vooral de grote logistieke centra die van eigenaar wisselden. Ter vergelijking: de investeringen in winkelvastgoed daalden juist met 23% tot € 2,11 mrd.
CBRE noteerde in 2015 ook al een recordjaar voor logistiek vastgoed in Nederland qua huurcontracten. Volgens de vastgoedadviseur is het een volwassen en gewilde asset class geworden. ‘Decennialang werd logistiek vastgoed als een alternatieve beleggingscategorie gezien. Sinds 2–3 jaar is dat veranderd. Logistiek vastgoed is de crisis goed doorgekomen en dat is bij beleggers niet onopgemerkt gebleven.’
Mede dankzij de snel stijgende verkoop via internet ziet de toekomst voor beleggingen in logistiek vastgoed er zonnig uit, en te verwachten is dat ook Gramercy op deze markt nog vaker zal toeslaan.