Nederlands/Belgisch-consortium herontwikkelt Landbouwbelang Maastricht

Een consortium van RO groep, Vestio en Group Machiels mag locatie Landbouwbelang aan de Maas in Maastricht herontwikkelen.

Zo heeft wethouder Frans Bastiaens van Stadsontwikkeling bekend gemaakt. Het consortium heeft de tenderprocedure gewonnen op basis van ontwerp, programma en bieding. “‘Het is de indieners gelukt om een nieuw beeldmerk aan de stad toe te voegen, dat architectonisch, stedenbouwkundig en op het vlak van duurzaamheid vernieuwend en onderscheidend is”, zo verklaart stedenbouwkundige Frits Palmboom, voorzitter van de beoordelingscommissie.

Het plan (30.000 m2) voorziet in herbestemming van industrieel erfgoed. Het bestaande gemeentelijke monument blijft voor meer dan de helft behouden en biedt straks huisvesting aan Toneelacademie Maastricht en Conservatorium Maastricht. Daarnaast is ruimte voorzien voor horeca en woningbouw: van studentenhuisvesting (huur) tot ruime appartementen (koop). Het openbare gebied wordt verbonden met de Maas. De daken van de bestaande bouw krijgen groene pleinen en een wandelpad dat leidt naar een uitkijkpunt op een van de kranen op de kade. Het hart van het plan is een openbare passage, die tegelijkertijd dienst zal doen als forum voor podiumkunsten.

Het ontwerp is van de hand van architectenbureau Tuñon y Albornoz uit Madrid in samenwerking met Dhoore-Vanweert Architecten uit Hasselt. De basis van het ontwerp bestaat uit de herbestemming van de originele bebouwing van het Landbouwbelang uit 1939. De later toegevoegde kleihallen maken plaats voor nieuwbouw in de vorm van drie torens die boven het dakenlandschap uitrijzen. De karakteristieke kranen op de kade blijven behouden.

“Toneelacademie Maastricht en Conservatorium Maastricht spelen een cruciale rol in het culturele profiel van onze stad en provincie. Daar hoort passende, toegankelijke, zichtbare en toekomstbestendige huisvesting bij. Met de propositie Landbouwbelang aan de Maas hebben we een unieke mogelijkheid om de podiumkunsten van Maastricht en het onderwijs dat daaraan ten grondslag ligt naar een hoger plan te brengen”, aldus André Postema, voorzitter van het college van bestuur van Zuyd Hogeschool.

De bouw start naar verwachting in 2025. De bouwperiode bedraagt twee jaar.

img
Redacteur
Profiel