Mona Keijzer als strohalm voor geplaagde sector

De Provada vergde speurderstalent voor positief vastgoednieuws. Buzzword op de beurs voor iedere positivo was ‘woningbouwversnelling’, maar hoe dat moet werd niet geheel duidelijk.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 7, 5 juli 2024

De twintigste Provada stond in het teken van vastgoedproblemen: stapeling van fiscale ellende (goed in beeld gebracht door Deloitte), netcongestie (met oplossingen van Croonwolter&dros) en een Omgevingswet die meer lijkt op een Lada dan een Lamborghini, bleek uit een masterclass van NewGround Law.
Gelukkig had Lesley Bamberger (Kroonenberg Groep) op de Provada nog een positieve miljoenenverrassing voor burgemeester Halsema in petto: miljoenen voor zonnepanelen. Positief was ook dat zij, net als de minister, wel is komen kijken. Niets erger dan overheden van plaatsen die het slecht doen in de samenwerking met ontwikkelaars, maar niet komen opdagen.
Niet op de beurs, maar wel door velen op de Provada als positieve opvolger van Hugo de Jonge gekwalificeerd: de nieuwe minister van Wonen, Mona Keijzer. Ze mag nu al een meevaller op haar conto schrijven: woonambtenaren van Binnenlandse Zaken zullen voortaan een plek krijgen bij haar departement, onthulde directeur woningmarkt Marja Appelman. Het is een switch die Haagse effectiviteit kan vergroten.

Politiek
De Provada was dit jaar politieker dan ooit, ook al omdat de omstreden wet betaalbare huur van De Jonge nog niet was aangenomen door de Eerste Kamer. De brancheverenigingen bleven echter stil; het leek of zij zich erbij hadden neergelegd. Daarom roerden Huib Boissevain (Annexum) en Maarten Feilzer (Zadelhoff) zich namens tien vastgoedpartijen, met een open brief: ‘Zijn we een konijn dat in de koplamp aan het staren is?’ tijdens de Provada. Het mocht niet baten. De Eerste Kamer ging dankzij steun van de PVV akkoord met het wetsvoorstel. Een lastig begin voor Mona Keijzer, die als BBB’er tegen de wet had gestemd.
Minister De Jonge kwam op de valreep op de Provada nog met een bericht uit Brussel dat hij mogelijk de middenhuur kan laten financieren door het type geborgde leningen dat normaliter alleen voor het sociale domein geldt. Dat was tegen het zere been van Irene Flotman, ceo van CBRE en voorzitter van NVM Business. Zij voorziet een ongelijk speelveld tussen corporaties die goedkoop kunnen lenen en marktpartijen die deze faciliteit niet hebben.

Fiscale pijnpunten
Dan speelde nog op de achtergrond het belastingnadeel dat buitenlandse partijen hebben met het zogenoemde assetstriping [earningsstripping]. Alsof het nog niet ingewikkeld genoeg was, opende het FD juist met een meevaller voor de beleggers. Zij krijgen miljarden terug na een uitspraak van de Hoge Raad. Voor veel borrelaars op de Provada zal het lastig uit te leggen zijn hoe fiscale beleggingsinstellingen werken, en dat in het onderhavige geval buitenlandse beleggers niet gediscrimineerd mogen worden ten opzichte van Nederlandse beleggers. Ook is het niet zo dat er geen belasting wordt betaald: alle beleggingsresultaten worden uitgekeerd aan partijen die daar wel belasting over moeten betalen.
Maar als de belastinginkomsten minder worden, moeten we dan buitenlandse beleggers niet aanpakken, zal de gemiddelde Provada-bezoeker denken. Nee, want wil je dat in de toekomst buitenlandse beleggers blijven investeren in de woningmarkt – omdat de Nederlandse partijen maar een fractie kunnen doen – dan moet je vooruit kijken en niet achteruit. Vooruit betekent meedenken over hoe buitenlandse investeerders met een minimum aan rendement toch aan boord kunnen blijven. Het valt allemaal uit te leggen, maar het begint bij een gewillig Haags oor, en daar helpt geen lieve Provada aan.