Moerdijk scoort het beste bij ontwikkelaars

PropertyNL onderzocht hoe ontwikkelaars denken over hun samenwerking met gemeenten. Onverwachte winnaar was de gemeente Moerdijk.

PropertyNL vroeg de Top-100 grootse projecontwikkelaars naar hun mening over de 30 gemeenten die in 2022 het best scoorden in ons onderzoek naar vestigingslocaties. De partijen werd gevraagd naar hun oordeel over gemeenten waarin zij actief zijn. We vroegen naar hun mening over de snelheid van procedures, het meehelpen om ontwikkelingsplannen vlot te trekken, de activiteiten voor het uitgeven van grond, de activiteit om bedrijven aan te trekken, de kennis en ervaring van het ambtenarencorps, de slagkracht en het tempo van het ambtenarencorps en de aandacht voor verduurzaming met de problematiek van energielabels.

Plaatsen met genoeg gecontroleerde waarnemingen die voor de meeste van de vragen goede cijfers kregen zijn: Moerdijk (rapportcijfer 8,9), Oss (7,7) Lansingerland (7,5), Ridderkerk (7,3), Roosendaal (7,1). Een verklaring kan zijn dat dit bij uitstek gemeenten zijn die proberen te scoren met de uitgifte van gronden voor distributiecentra en het aantrekken van bedrijven.

Rotterdam scoort gemiddeld een 7, het hoogste gemiddelde bij de grote steden. De grote groeier op het gebied van arbeidsgelegenheid en het aantrekken van innovatieve bedrijven, Eindhoven, scoorde vergeleken met Rotterdam, Utrecht en Amsterdam wat laag, maar nog wel voldoende (6,2). Dat geldt ook voor de steden Dordrecht (6,1) en Tilburg (6,0). Onvoldoende scoren Zaanstad (5,3), Den Bosch (4,6) en Den Haag (4,4). 

Het hele verhaal verscheen eerder in PropertyNL 6 2023.