Meer woningen verkocht in Q2 2024

In het tweede kwartaal van 2024 nam het aantal woningtransacties toe. Vooral jongeren kochten meer woningen. Doorstromers in de vier grootste gemeenten (G4) betaalden het meest van alle kopers.

In het tweede kwartaal van 2024 registreerde het Kadaster 47.942 transacties. Dit is een stijging van 7,7% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Ook in het eerste kwartaal van 2024 steeg het aantal transacties. Deze stijging volgde op een periode van elf kwartalen waarin het aantal transacties juist daalde ten opzichte van het jaar ervoor. Vergeleken met het eerste kwartaal 2024 nam het aantal transacties met 7,9% toe.

Jongeren kochten meer

Het aantal transacties nam toe in alle leeftijdsklassen. Zowel ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024, als ten opzichte van een jaar geleden. Vooral jongeren (tot 35 jaar) kochten meer woningen. Het aantal transacties in deze groep steeg met 9,4% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. In de leeftijdsgroep 35 tot 65 jaar steeg het aantal transacties met 3,3%. Jongeren kochten ook in aantallen de meeste woningen. In totaal werden in het tweede kwartaal van 2024 55% van de woningen gekocht door jongeren.

Doorstromers en koopstarters

De groep kopers tot 35 jaar bestaat voor twee derde deel uit koopstarters en voor een derde deel uit doorstromers. De woningmarkt blijft voor beide groepen aantrekkelijk: beide kunnen meestal nog gebruik maken van de vrijstelling van de overdrachtsbelasting (startersvrijstelling). Deze vrijstelling geldt eenmalig voor kopers jonger dan 35 jaar.

Doorstromers profiteren vaak van overwaarde door gestegen huizenprijzen.

Voor koopstarters is het woningaanbod toegenomen, ook doordat investeerders meer woningen verkopen die binnen hun budget vallen.

De toename in het aantal transacties komt vooral doordat er meer appartementen gekocht werden. Het aantal gekochte appartementen ligt bijna weer op het hoogtepunt van 2021. De toename komt vooral doordat investeerders steeds meer verhuurappartementen uitponden, dat wil zeggen verkopen, aan eigenaren die er zelf in gaan wonen.

Het aantal verkochte twee-onder-een-kap-woningen en vrijstaande woningen steeg ook, maar ligt nog ver onder de piek van 2021.

Het aantal verkochte tussen- en hoekwoningen daalde nog steeds. Dat wijst erop dat eigenaren van deze woningen niet goed kunnen of willen doorstromen naar andere woningen.

Doorstromers in de G4

De G4 bestaat uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De prijzen liggen hier gemiddeld hoger dan in de rest van Nederland. Doorstromers in de G4 betaalden het meest van alle groepen kopers. Ook betaalden ze dit kwartaal meer dan ooit: gemiddeld € 634.000. Dat is hoger dan de vorige piek in het 3e kwartaal van 2022 (€ 628.000).

Doorstromers en koopstarters in de rest van het land betaalden gemiddeld ook meer dan bij de vorige piek. Doorstromers betaalden dit kwartaal gemiddeld € 488.000 en koopstarters gemiddeld € 349.000.

Koopstarters in de G4 betaalden gemiddeld € 437.000. Dat is nog onder de piek van het eerste kwartaal van 2022 (€ 467.000).

Boven Nederlands gemiddelde

In 198 van de 342 gemeenten (58%) was de gemiddelde koopsom hoger dan het Nederlands gemiddelde: € 441.000. De gemiddelde koopsom ligt daarmee 8,5% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. In Blaricum, Bloemendaal en Laren was de gemiddelde koopsom hoger dan € 1 mln. Sinds begin 2020 is de gemiddelde koopsom hier wel minder hard gestegen dan de landelijke stijging van 36,8%:
Blaricum: stijging van 14,7%
Bloemendaal: stijging van 12,0%
Laren: stijging van 30,8%

In de periode vanaf begin 2020 zijn de prijzen het sterkst gestegen in de gemeenten Oss, Geldrop-Mierlo en Zuidplas:
Oss: stijging van 59,8%
Geldrop-Mierlo: stijging van 59,4%
Zuidplas: stijging van 56,2%

Kadaster Kwartaalbericht woningmarkt

Maandelijks publiceren het Kadaster en het CBS informatie over de woningmarkt (PBK), gebaseerd op de woningprijsindex. De woningprijsindex corrigeert voor toevalligheden in de transacties, zoals woningtype en regio. In deze publicatie kijken we alleen naar de gemiddelde prijs.

Het Kadaster publiceert het aantal transacties en de woningprijs op basis van de eigendomsoverdrachten bij de notaris. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) publiceert op basis van de koopakten.