Meer dan 600 woningen en 15.000 m² retail in Amsterdamse Poort

CBRE Investment Management, Ymere, Woonzorg Nederland, Blauwhoed, NLV, Hurks, Dura Vermeer, Eteck en de Gemeente Amsterdam hebben onlangs overeenkomsten getekend voor de ontwikkeling van bouwproject Cluster 7, Blok 1 en 2 van de Amsterdamse Poort, in Amsterdam Zuidoost.

Cluster 7 beslaat het gebied rondom de Shopperhal, Bijlmerplein 564-685 en het oude postkantoor. De overeenkomsten betreffen de nieuwbouw van 660 hoogwaardige en duurzame huurwoningen met exclusieve groene binnentuinen voor huidige en nieuwe bewoners, een nieuwe Shopperhal voor lokale ondernemers, een nieuwe parkeergarage, de renovatie van bestaande winkels en de realisatie van nieuwe bergingen en entrees voor de bestaande woningen. Op het Anton de Komplein komt tijdens de werkzaamheden een tijdelijke supermarkt voor Vomar en binnen het bestaande Cluster 7 komt een tijdelijke Shopperhal.

De realisatie van Cluster 7 is onderdeel van de grootschalige transformatie van Amsterdamse Poort in Amsterdam Zuidoost, een investering van CBRE Investment Management (CBRE IM), die drie jaar geleden is gestart. Het sluitstuk van de bouw van Cluster 7 wordt de vernieuwing van de buitenruimte door de gemeente Amsterdam met opnieuw ingerichte pleinen en straten met meer groen en verblijfsmogelijkheden.

In de ontwikkeling is veel aandacht voor duurzaamheid, zo zal Eteck via een all-electric warmte- en koude-installatie alle bouwdelen van warmte en koeling voorzien, waarbij grotendeels gebruik wordt gemaakt van de bestaande betonnen draagconstructie. CBRE IM heeft de ambitie de winkels op te leveren met een Breeam-NL In-Use Excellent certificering.

Getekende overeenkomsten

Het tekenen van de overeenkomsten vormt een mijlpaal in het stedelijke ontwikkelingstraject van Cluster 7 waarbij veel partijen betrokken zijn.

Woningcorporatie Woonzorg Nederland tekent voor de realisatie van 214 nieuwe huurwoningen (30% sociale huur en 70% middenhuur), waarbij zij zelfstandige woningen realiseert voor de doelgroep 55+ met en zonder zorgvraag. En woningcorporatie Ymere tekent voor de realisatie van 176 woningen (15% sociale huur en 85% middenhuur). Beide woningcorporaties zijn de gezamenlijke partners die de plannen van CBRE IM afnemen en laten realiseren door aannemer Hurks met 3W Real Estate als gedelegeerd ontwikkelaar.

Vastgoedvermogensbeheerder NLV (Nederlands Vastgoed) tekent namens een van haar opdrachtgevers voor de bouw van 270 nieuwe woningen. Het project Hoogoorddreef op de voormalige Postkantoor locatie wordt ontwikkeld door Blauwhoed en gerealiseerd door ontwikkelende bouwer Dura Vermeer Bouw Midden West. De woningen worden gebouwd op de nieuwbouw van parkeergarage (P24). Op het dak van de parkeergarage wordt een gezamenlijke binnentuin voor de bewoners aangelegd.

De nieuwbouw van een parkeergarage (P24), die wordt gerealiseerd door Dura Vermeer Bouw Midden West, waarvan de exploitatie door eigenaar CBRE IM in handen wordt gegeven aan Q-Park. De complete herontwikkeling van de retail inclusief de bouw van een volledig nieuwe Shopperhal die in opdracht van CBRE IM wordt uitgevoerd door aannemer Hurks met 3W Real Estate als gedelegeerd ontwikkelaar.

De realisatie en exploitatie van een all-electric warmtekoudeopslagsysteem door Eteck in opdracht van alle partijen, waarmee zowel de woningen als de winkels van warmte en koude worden voorzien.

Sociale functie

In Cluster 7 ligt de nadruk, naast hoogwaardig en duurzaam vastgoed, op inclusiviteit en leefbaarheid. Alle drie de binnentuinen worden ontworpen als ontmoetingsplaatsen voor de bewoners. In de Shopperhal biedt CBRE IM nadrukkelijk plek aan lokaal ondernemerschap, Blauwhoed ontwikkelt onder andere een buurtkamer in de plint van de woontoren. Woonzorg Nederland biedt zelfstandige woningen aan voor 55-plussers met en zonder zorgvraag en werkt samen met zorginstellingen in de buurt om de woningen waar nodig met thuiszorg te faciliteren.

Transformatie Amsterdamse Poort

De ondertekening van de overeenkomsten markeert de start van het grootste project in de transformatie van de Amsterdamse Poort naar hart van Zuidoost. Een plek die winkelen, vrijetijd, horeca, werken, studeren, maatschappelijke voorzieningen, kunst, cultuur én wonen optimaal met elkaar verbindt en is verankerd in de unieke identiteit van Zuidoost.

Bas Buvelot, Director Asset Development, CBRE Investment Management: “Wij zijn inmiddels in het derde jaar van de transformatie van de Poort en het succes hiervan is te danken aan de samenwerking met iedereen die een belang heeft op deze plek. Bewoners, ondernemers, en andere betrokkenen dragen allemaal bij aan de verdere ontwikkeling van het gebied. Onze focus ligt op het creëren van een levendig stadshart met een divers aanbod van winkelen, horeca, vrijetijd, cultuur, wonen en overige voorzieningen. We zijn heel blij met de samenwerking met Woonzorg Nederland en Ymere voor de realisatie van zoveel nieuwe woningen en natuurlijk ook met de komst van de nieuwe Shopperhal die in dit gebied van grote betekenis is. Zuidoost verdient een eigen, levendig stadshart waar de unieke identiteit van deze plek behouden blijft terwijl we de kwaliteit vernieuwen en verbeteren.”