Markpartijen plannen bouw 1 miljoen woningen tot 2030

Veertien marktpartijen willen samen met overheden een gezamenlijk plan ontwikkelen om tot 2030 bijna 1 miljoen woningen te realiseren. Ze zijn volgens de donderdag door de Neprom gepresenteerde Investeringsagenda Duurzame Verstedelijking ‘Thuis in de Toekomst’ bereid om de komende tien tot vijftien jaar miljarden euro’s te investeren.

Neprom-voorzitter Bart van Breukelen noemt het zinloos om ideologisch te blijven debatteren over binnenstedelijke versus buitenstedelijke woningbouw. Beide zijn nodig.  ‘We hebben te maken met een enorme woningbehoefte, maar ook met opgaven op het gebied van energietransitie, klimaat, mobiliteit en verduurzaming van de leefomgeving. Alles bij elkaar ligt er een ingrijpende claim op onze open ruimte. We moeten elke vierkante meter optimaal benutten. Of het nu gaat om bebouwing, natuur of water’, aldus Van Breukelen donderdag tijdens de Dag van de Projectontwikkeling in ’s-Hertogenbosch. 

Samen met overheden willen de marktpartijen komen tot het aanwijzen van nieuwe, duurzame woongebieden. ‘Het ontbreekt Nederland aan een integraal ruimtelijk plan voor de komende decennia. Daardoor zijn we nu niet efficiënt, ontwikkelen we te veel plot voor plot en missen we kansen waar het gaat om duurzaamheid en de kwaliteit van onze leefomgeving. Er is behoefte aan heldere keuzes bij de overheid en een gezamenlijk enthousiasmerend toekomstperspectief’, aldus Van Breukelen. Voorwaarde is dat de overheid ook zelf fors gaat investeren in onder andere infrastructuur en in de noodzakelijke sanering van milieubelastende bedrijfsactiviteiten in de steden en in de stedelijke regio’s.

De Neprom schat dat van de één miljoen nieuwe woningen er maar liefst 600.000 nodig zijn vóór 2025. Ongeveer 55% van de woningen kan de komende tien tot vijftien gerealiseerd worden binnen de grenzen van huidige steden en dorpen. Voor de rest kan ruimte worden gevonden aan de randen van steden, op nieuwe locaties buiten stedelijk gebied en in dorpse en landelijke milieus. De grootste vraag is naar appartementen, omdat het aantal eenpersoonshuishoudens nog blijft groeien de komende jaren. Ook de behoefte aan eengezinswoningen blijft groot.

De Investeringsstrategie Duurzame verstedelijking ‘Thuis in de Toekomst’ is een initiatief van veertien grote ontwikkelaars, beleggers en bouwondernemingen.  Aan de basis van deze investeringsstrategie liggen onderzoeken van ABF-research, Brink Management/Advies, Bureau Stedelijke Planning, Movares, Kuiper Compagnons en adviezen van de praktijkleerstoel Gebiedsontwikkeling van de TU Delft.

 

img
Redacteur
Profiel