Marineterrein Amsterdam wordt groene en duurzame wijk

Het terrein krijgt zo’n 800 woningen, ruim 2000 banen en een stadspark aan het Oosterdok.

Het Rijk en de gemeente Amsterdam trekken samen op in het maken van toekomstplannen voor het Marineterrein. Defensie zelf blijft aanwezig met een compacte kazerne en een sportveld, waar een helikopter kan landen, maar waar ook bewoners kunnen sporten.

In de nieuwe wijk zal ruimte zijn voor ongeveer 800 woningen, 2300 arbeidsplaatsen voor kleinere innovatieve bedrijven en voor ongeveer 1400 studenten en onderwijspersoneel. Er is veel plek voor kunst en cultuur, en voor sport. De nieuwe buurt ligt in een groene, waterrijke en autovrije omgeving, met een park aan het water van het Oosterdok. 70% van het terrein zal onbebouwd blijven.

Het Marineterrein bestaat straks uit drie deelgebieden: het Stadspark langs het water aan het Oosterdok, het Dok waar het merendeel van de bebouwing komt en de nieuwe kazerne van Defensie in de noordoosthoek van het terrein. Er zijn veel doorzichten op het water en veel openbare kades. In het Stadspark komt een campusachtige opzet met veel groen rondom de gebouwen. Het Dokplein wordt een centraal ontmoetingsplein. Alleen de kazerne van Defensie blijft, met uitzondering van het sportveld, niet-openbaar gebied.

De bebouwing wordt 20 tot 30 meter hoog, met daarnaast enkele gebouwen van 40 meter hoog, en daken zullen een gebruiksfunctie krijgen (groen of terras). Voorstellen worden getoetst aan de zichtlijnen vanuit de Grachtengordel als Unescowerelderfgoed. Voor wonen geldt de verdeling 40-40-20 (40% sociale huur, 40% middeldure huur en 20 procent dure huur en koop)

In de plannen is veel aandacht voor leefbaarheid en voor duurzaamheid. Het Dok en Stadspark worden autovrij gebied met logistieke hubs op het terrein aan de Dijksgracht (met afmeerplek) en de Kattenburgerstraat. Logistiek en distributie vindt zoveel mogelijk plaats via het water. 

De energiehuishouding van de bebouwing is op langere termijn klimaatneutraal. De nieuwe bebouwing is vanaf het begin gasloos en ook voor de bestaande bebouwing is dat de ambitie. Stromen van afval worden (op termijn) circulair en er komt ook een circulair systeem voor gebruikswater. Biobased bouwen, hergebruik van bestaande materialen en minimale milieulast zijn de uitgangspunten.

De inspraakperiode vindt plaats van 16 november 2021 tot en met 17 januari 2022. Tijdens deze periode kunnen omwonenden en andere betrokkenen een zienswijze indienen.  Op basis van de inspraak wordt de NvU uitgewerkt en ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. Dit zal naar verwachting in de tweede helft van 2022 plaatsvinden.