Margarinefabriek Rotterdam wordt tijdelijke werkplek voor creatievelingen

De voormalige margarinefabriek van Unilever aan de Nassaukade in Rotterdam wordt de komende jaren een tijdelijke werkplek voor ondernemers in zowel de profit als de non-profit sector. De tijdelijke herbestemming loopt vooruit op de ontwikkeling van een nieuw woongebied op het fabrieksterrein. 

 

Per december 2022 zal VPS het tijdelijk beheer van deze locatie verzorgen. Voor de fabriek worden tijdelijke huurders gezocht die passen binnen de zes thema’s: Cultuur, Sport, Food, Creatief, Ambacht en Duurzaamheid. Er zijn zowel kleine ruimten (<500 vierkante meter) als grotere metrages (>500 vierkante meter) beschikbaar. 

Het fabrieksterrein heeft een rijke geschiedenis. Margarinefabrikanten Van den Bergh en Jurgens legden er het fundament voor de Nederlandse inbreng van voedings- en wasmiddelengigant Unilever. Jarenlang weren er miljoenen kuipjes Blue Band en - later - potjes Calvé-pindakaas afgevuld. 

Ruim twee jaar geleden verliet Unilever al het iconische kantoorgebouw De Brug dat over de fabriek heen werd gebouwd om haar Nederlandse hoofkantoor te vestigingen in de voormalige Shelltoren aan het Hofplein. Onlangs werd duidelijk dat JEX, ICT-leverancier voor de uitzendsector, het hele kantoorpand gaat huren voor haar snel groeiende activiteiten.  

Begin 2021 werd bekend dat ook Upfield, de nieuw eigenaar van de bak- en braaddivisie van Unilever, het fabrieksterrein van 24.000 m² gaat verlaten. VORM heeft de ambitie om uiteindelijk op de plek 1200 woningen te realiseren, waarvan de helft in het betaalbare segment.