Sunrock realiseert een van Europa's grootste zonnedaken op de Maasvlakte, een logistieke ontwikkeling van Patrizia in Rotterdam.
Het zonnedak is gerealiseerd op het 210.000 m² grote dak van Maasvlakte. Het project zal een belangrijke bijdrage leveren aan het streven van de Nederlandse overheid om te voldoen aan de Green Deal van de EU.
Het zonnedak op Maasvlakte vertegenwoordigt tegelijkertijd ongeveer de helft van de totale zonne-energie-output van Patrizia’s logistieke vastgoedportefeuille in Nederland. Sunrock heeft een fotovoltaïsch (PV) systeem van 120.000 m² geïnstalleerd op het dak, met een capaciteit (maximaal vermogen) van 25 megawatt piek (MWp). Dit staat gelijk aan de jaarlijkse energiebehoeften van zo’n 8000 huishoudens.
Verdubbeling
De samenwerking tussen Sunrock en Patrizia heeft de ambitie om de huidige geïnstalleerde fotovoltaïsche capaciteit van 53 megawatt te verdubbelen. De Europese logistieke portefeuille van Patrizia omvat op dit moment zo’n 1,20 miljoen m² en is voornamelijk geconcentreerd in Nederland. De verdubbeling zal gerealiseerd worden door uit te breiden naar daken in Duitsland, Frankrijk en België. Deze uitbreiding zou PATRIZIA’s totale zonne-energiecapaciteit brengen naar meer dan 100 megawattpiek (MWp), voldoende om ongeveer 37.000 huishoudens van stroom te voorzien.
Emile Poort, Country Head Nederland bij PATRIZIA, zei: ‘Toen PATRIZIA het Maasvlakte distributiecentrum in 2021 verwierf voor EUR 230 miljoen, was het de grootste Nederlandse vastgoeddeal voor logistiek vastgoed ooit qua oppervlakte. Nu hebben we samen met Sunrock een nieuwe norm op het gebied van duurzaamheid gesteld, met het grootste zonnedak in Nederland.’
Meer zonnepanelen op objecten
eOnderzoek door het Enespreso Joint Research Centre van de Europese Commissie concludeerde dat het mogelijk is om zonnepanelen op de daken van grote logistieke vastgoedobjecten in heel Europa te installeren, met een totaal opgewekt vermogen van 570 Gigawattpiek (GWp). Volgens Eurostat werd in 2021 in de EU in totaal 2785 terrawattuur (TWh) aan netto-elektriciteitsproductie gegenereerd, waarvan 32,8% afkomstig was van hernieuwbare bronnen, waaronder wind (13,7%), waterkracht (13,3%) en zonne-energie (5,8%).