Lesje innovatie en samenwerken voor de nieuwe woonminister

Mona Keijzer, de kersverse minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, bracht eerder deze week een bezoek aan Merwede LAB, het innovatielab voor de gebiedsontwikkeling Merwede in Utrecht. Een coalitie van 10 beleggers en de gemeente liet de minister de kracht van innovatie en samenwerking zien. 

De minister bracht op woensdagochtend een bezoek aan Gebouw ‘M in Utrecht, waar de eerste fysieke locatie van het Merwede LAB is gevestigd. Daar bewonderde ze de maquette van de gebiedsontwikkeling en sprak met programmamanager Mirjam Schmüll over het belang van duurzaamheid en sociale cohesie in gebiedsontwikkeling en bouw. Schmüll vertelde over hoe het publiek-private eigenarencollectief de duurzaamheidsinnovatielast deelt om haalbare, betaalbare opschaling en innovatie op schaal van een heel gebied te realiseren.

10 jaar samenwerken

Het Merwede LAB is een initiatief van het eigenarencollectief van de te bouwen wijk Merwede, bestaande uit de Gemeente Utrecht, BPD, Janssen de Jong, Greystar, AM, Synchroon, Boelens de Gruyter, G&S, Roundhill Capital, Lingotto en 3T Vastgoed. Deze  publiek-private samenwerking heeft zich voor een periode van 10 jaar gecommitteerd aan het samenwerken aan innovaties op vier programmalijnen: Circulair Bouwen, Duurzame Energie, Gezond Stedelijk Leven en Social Design. Door op de schaal van een stadswijk te kunnen denken en werken, vormt deze samenwerking een voorbeeld voor hoe innovaties definitief uit de pilotfase getrokken kunnen worden.

Keijzer en Schmüll bespraken hoe een innovatielab helpt bij het realiseren van collectieve kracht onder eigenenaren bij gebiedsontwikkelingen.  Dat is volgens Schmüll  hard nodig, want de druk om op duurzaamheidsthema’s te acteren. 'Een ding weten we zeker; dat de toekomst er anders uit zal zien dan we nu denken. Een innovatie LAB borgt ruimte voor innovatie en blijft gedurende de planontwikkelingsfase, realisatiefase en gebruiksfase van het gebied betrokken om mee te bewegen met deze veranderende behoeftes middels nieuwe innovaties.'  

Autovrije stadswijk

De toekomstige Utrechtse stadswijk Merwede ligt tussen Park Transwijk en het Merwedekanaal. De komende jaren worden hier 6.000 woningen gebouwd, met een groot aantal voorzieningen en volop ruimte voor groen. In het ontwerp worden innovaties op het gebied van mobiliteit, energie, gezondheid, sociale duurzaamheid en milieu toegepast. Zo wordt Merwede Utrecht een autovrije stadswijk en is het de eerste stadswijk met een ecologisch inrichtingsplan op wijkniveau