Een kwart van de Nederlandse gemeenten heeft in hun coalitieakkoord van 2022 maatregelen opgenomen om woningsplitsen te stimuleren. Dat laat onderzoek van Platform31 en BLG Wonen zien.
Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) toonde zich onlangs een groot voorstander van het beter benutten van bestaande bouw. Platform31 en BLG Wonen zien in woningsplitsen een mogelijkheid om de woningnood tegen te gaan. “Het splitsen van bestaande woningen is een relatief snelle en eenvoudige oplossing voor het vergroten van het woningaanbod”, zegt Frank Wassenberg, woningmarktdeskundige bij Platform31. “Nieuwbouw kent juist lange doorlooptijden en ook de vergunningsaanvragen lopen sterk terug. Bovendien biedt woningsplitsen sociale voordelen. Want veelal maken mensen die een zorgrelatie met elkaar hebben, zoals ouders en volwassen (klein)kinderen, er gebruik van.”
Oplossing voor woningnood
Minister De Jonge pleit in een Kamerbrief van 17 mei voor het beter benutten van bestaande bouw, door onder ander woningsplitsen makkelijker te maken. Dat bijna een kwart van de gemeenten in de coalitieakkoorden aandacht heeft voor woningsplitsen, stemt Frank Soede, directeur BLG Wonen, positief. “Als oplossing voor de woningnood staat het thema nog maar kort op de agenda. In 2022 onderzochten we welke woningen in Nederland bij uitstek geschikt zijn om te splitsen. Veelal zijn dat woningen buiten de grote steden, met bewoners die geen thuiswonende kinderen (meer) hebben en met een ruim woon- en perceeloppervlak. Uit die analyse blijkt dat in potentie ruim 500.000 nieuwe woningen gecreëerd kunnen worden. Dat maakt splitsen een waardevolle oplossing voor de huidige woningnood.”
Coalitieakkoorden over splitsen
Platform31 bekeek alle 333 beschikbare coalitieakkoorden van Nederlandse gemeenten. Bijna een kwart van deze gemeenten (78) heeft daarin expliciet de mogelijkheid van woningsplitsing opgenomen, soms in één adem met het splitsen van kavels. Zes gemeenten hebben in hun coalitieakkoord juist strengere regels voor woningsplitsing opgenomen. Die regels hebben bijvoorbeeld betrekking op leefbaarheid, afstanden tot een naburig gesplitst of gedeeld pand en parkeerdruk.
Van de 78 gemeenten die woningsplitsing in hun coalitieakkoord hebben opgenomen, vulden er 49 een vragenlijst van Platform31 en BLG Wonen in. Zestig procent (29 gemeenten) stelt bezig te zijn met woningsplitsing. Gemeenten passen het bestemmingsplan aan, versoepelen de regelgeving, stellen beleidsregels op en communiceren met bewoners.
Vijf tot tien woningen gesplitst
Een voorbeeld waar woningsplitsen wordt gestimuleerd. is de gemeente Bronckhorst, die zich hier al langer voor inzet. Binnen die gemeente zijn al meer dan vijftig woningen gesplitst. Gemeenten Peel en Maas, ‘s-Hertogenbosch en Nijmegen volgen met twintig tot vijftig gesplitste woningen. Een ander voorbeeld is gemeente Utrechtse Heuvelrug; daar zijn tien tot twintig woningen gesplitst.
Bij twintig respondenten (40%) is er sinds het collegeakkoord nog niets gebeurd, maar twaalf van hen zeggen wel eraan te (gaan) werken. De meeste respondenten geven aan dat er jaarlijks vijf tot tien woningen gesplitst worden.