Krijn Taconis versterkt CBRE IM

CBRE Investment Management heeft transactietijger Krijn Taconis aangenomen, maar zijn er nog wel transacties te doen in het verslechterende beleggingsklimaat?

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 9, 30 september 2022

Krijn Taconis is aangetreden als Head of Transactions in Nederland bij CBRE Investment Management. Taconis richt zich op complexe transacties, maar zijn die er nog wel in Nederland?
CBRE IM heeft een vastgoedportefeuille van € 140,1 mrd in de wereld en € 45 mrd in Europa, waarvan naar schatting zo’n € 10 mrd in Nederland (Q2 2022). Daarmee is CBRE volgens PropertyEU de nummer vier van Europa en volgens PropertyNL de nummer één in Nederland.

Andere ambities

Taconis heeft de afgelopen jaren Urban Interest op de kaart gezet. Waarom dan toch iets nieuws? ‘Ik heb jarenlang met veel plezier bij Urban Interest gewerkt en er vorm kunnen geven aan verdere professionalisering. Ik heb het idee dat ik de doelstellingen gehaald heb. Dan gaan je ambities elders liggen.’ Bij Urban Interest kwam de voormalige ceo van Vastned, Taco de Groot, aan boord. ‘Dat heeft geen rol gespeeld bij mijn beslissing’, zegt Taconis.
De Groot heeft zelf aangegeven dat zijn horizon mogelijk beperkt is, omdat de derde generatie van het familiebedrijf misschien een rol gaat spelen. Taconis: ‘Het is niet aan mij om daar mededelingen over te doen.’
Over zijn nieuwe baan als acquisiteur bij CBRE IM zegt hij: ‘Het voelt als een warm bad. Ik heb lang voor de advisory-tak van CBRE gewerkt en hoewel CBRE IM geheel zelfstandig opereert, delen beide organisaties dezelfde mentaliteit: gedreven en van aanpakken weten.’

Minder dynamiek

Country manager Paul Oremus is blij met de komst van Taconis. De vraag is echter of je in deze markt een ‘transactietijger’ nodig hebt. ‘Er is inderdaad veel negatieve berichtgeving voor beleggers. Ik verwacht ook wel dat de dynamiek van de markt dit halfjaar zal afnemen. Je ziet over de hele linie dat beleggers voorzichtiger worden.’
Taconis is echter niet bang dat hij niets te doen krijgt. ‘De markt zoekt naar een nieuw evenwicht, en dan wordt de spoeling dunner. Er is nog weinig ‘distressed’ vastgoed, maar dat zal ongetwijfeld komen. Belangrijk is op dit moment de juiste prijs. Veel verkopers moeten zich nog schikken naar de nieuwe realiteit.’
Sommige beleggers zien de Nederlandse markt, met name de woningmarkt, niet meer zitten. Zulke stelligheden passen niet bij CBRE IM. Oremus: ‘Wij zijn van oorsprong een Nederlands bedrijf en zijn dan ook overwogen in Nederland. De bedoeling is dat wij blijven.’
Dat vertrouwen klinkt door in de investeringen die CBRE IM doet. Hieronder staan zes kenmerkende deals. Oremus over de uitbreiding van WTC Amsterdam met Tower Ten, die dit jaar nog wordt opgeleverd: ‘In deze markt is van de totale 48.000 m² toch al de helft verhuurd.’

Profiel Krijn Taconis
Krijn Taconis is meer dan 30 jaar actief in het vastgoed. Hij was onder meer medeoprichter van retailspecialist N+T Real Estate. Dit bedrijf werd na drie jaar overgenomen door CBRE. Met CBRE als eigenaar kon Taconis zijn grip op de retail in Nederland vergroten. Hij bleef 11 jaar bij CBRE als executive director retail en maakte daarna de overstap naar Urban Interest, een van de grootste particuliere vastgoedondernemingen in Nederland. Onder zijn leiding was Urban Interest in de crisis een van de meest actieve acquisiteurs in Nederland.

Profiel Paul Oremus
Paul Oremus is landenmanager Nederland bij CBRE Investment Management. Sinds 1 april is hij benoemd tot fund manager van drie Nederlandse vastgoedbeleggingsfondsen. Oremus was al sinds 2014 verantwoordelijk voor het Dutch Residential Fund. Sinds het vertrek van Ronald van der Waals eind maart 2022, is hij nu ook fund manager van het Dutch Office Fund (DOF) en van het Dutch Retail Fund (DRET). Oremus heeft inmiddels 25 jaar ervaring in de vastgoedsector. In 1998 trad hij in dienst bij de voorloper van CBRE IM, ING Real Estate, bij de afdeling Treasury en Risk. In 2000 stapte hij over naar de afdeling Corporate Control en na verschillende functies binnen het bedrijf introduceerde hij in 2021 als fund manager het CBRE European Residential Impact Fund (ERIF). Sinds zijn aanstelling is het Nederlandse woningfonds gegroeid van € 1,1 mrd in 2014 tot € 3,0 mrd in 2022. In de afgelopen zeven jaar realiseerde hij een netto totaalrendement van 12,7%.

Zes belangrijke deals van 2022

Osdorp Distributie
CBRE IM heeft een distributiecentrum van 11.000 m² in Amsterdam Osdorp gekocht, dat is ontwikkeld door Nabuurs Logistiek op grond van SADC. Bijzonder is de nadruk op duurzaamheid. Zo is er elektrisch transport van het distributiecentrum naar de horeca van Amsterdam. Brouwer AB Inbev is de belangrijkste huurder. Door deze aankoop kwam de logistieke portefeuille uit boven de € 1 mrd (inclusief ontwikkelingspijplijn).

Herontwikkeling Amsterdamse Poort
CBRE IM leverde dit jaar de eerste fase op van de herontwikkeling van de Amsterdamse Poort. Onderdeel is het Groot Bijlmerplein, dat moet gaan fungeren als een ontmoetingsplek voor de bezoekers van de Poort. Na de oplevering van het Groot Bijlmerplein zal dit kwartaal de Langstraat worden geleverd en eind 2022 Klein Bijlmerplein.

Winkelcentrum Almere
CBRE Investment Management heeft het zogenoemde ‘convenience’-deel van winkelcentrum Buitenmere in Almere Buiten gekocht. Het Kadaster meldt een koopsom van € 33,95 mln. CBRE IM kocht het van Dreef Beheer ten behoeve van een retailportefeuille van PME Pensioenfonds.

The Gent – Amsterdam
CBRE IM verwierf The Gent, een rijksmonument uit 1616 aan de Herengracht in de Amsterdamse binnenstad, van een joint venture tussen Angelo Gordon en APF International. Het pand van ruim 6000 m² staat aan de Herengracht 206–216 en is onderdeel van het Unesco-werelderfgoed. Het kantoor met riante tuin aan de achterzijde wordt momenteel volledig herontwikkeld naar gasloos en een Breeam-Excellent en Well Platinum-certificering.

Cartesius – Utrecht
In Utrecht verwierf CBRE IM 350 woningen in gebiedsontwikkeling Cartesius met een totaal oppervlak van bijna 23.000 m². De woningontwikkeling is onderdeel van fase 2 van de grootschalige nieuwe stadswijk. Deze groene en duurzame ontwikkeling is geïnspireerd op de principes van Blue Zones, gebieden in de wereld waar mensen aantoonbaar langer gezond en gelukkig leven. De ontwikkeling is aangekocht van een consortium van ontwikkelaar MRP en Ballast Nedam.

Tower Ten – Amsterdam Zuidas
Tower Ten op de Zuidas, onderdeel van WTC Amsterdam, is een 22 verdiepingen hoge multi-tenant kantoorontwikkeling met een totaal oppervlak van 48.000 m². De kantoortoren wordt in oktober van dit jaar opgeleverd met een Breeam-NL Excellent Nieuwbouw-certificaat voor energieduurzaamheid en voor duurzaamheidsaspecten zoals ecologie, water en gezondheid.