Klooster Gemert getransformeerd naar woningen

Projectontwikkelaar BL Huisvesting en beheermaatschappij A. van Schijndel herontwikkelen Klooster Nazareth in Gemert in 39 grondgebonden woningen en 36 ruime appartementen.

Op 12 april ondertekenen de gemeente Gemert-Bakel, BL Huisvesting en A. van Schijndel de samenwerkingsovereenkomst voor de herontwikkeling het klooster. De bestemmingsplanprocedure is afgerond en de ontwikkeling kan van start gaan.

Het kloostercomplex Nazareth ligt in het dorpshart van Gemert. Het herontwikkelingsplan doet recht aan de huidige architectuur en historie van het klooster en de kloostertuin. Het plan heeft de naam 7thHeaven gekregen en biedt ruimte aan diverse grondgebonden woningen, appartementen, en culturele en maatschappelijke functies.

Schoolgebouw en de kapel
Op dit moment hebben kunstenaars een deel van het klooster in gebruik. Er worden gesprekken gevoerd met verschillende maatschappelijke partijen over de invulling en het gebruik van de kapel, een rijksmonument. De projectontwikkelaars streven ernaar om voor de zomer van 2017 een eerste inkijk te geven in het ontwerp. Vervolgens start de verkoop van de woningen en appartementen naar verwachting in het derde kwartaal, waarna begin 2018 de bouw van start kan gaan.

Het gehele project is gelegen aan de historische kloostertuin. De blijft een groene oase en een speelmogelijkheid voor kinderen.

Grondgebonden woningen
In 7thHeaven is het ontwerp van de woningen gebaseerd op de stijl van het timmermansclassicisme. Er is niet alleen een diversiteit in stijlen, ook de woningtypen variëren met vrijstaande en vrijstaand geschakelde woningen. De woningen kunnen samengesteld worden als eengezinswoningen of levensloopbestendige woningen met het complete woonprogramma op de begane grond. Aan de hand van de consumentgerichte ontwikkelaanpak van ‘persoonlijke huisvesting’ hebben de toekomstige bewoners de vrijheid om de grootte van de woningen en appartementen en indeling zelf samen te stellen.

Appartementen
In het huidige klooster komen 20–24 ruime appartementen. De vleugel in het verlengde achter de kapel wordt gesloopt en maakt plaats voor een nieuw appartementencomplex met 12 appartementen.