Kantorenwijk Amstel III wordt stadswijk met 15.000 woningen

De eentonige kantorenwijk van Amstel III verandert de komende jaren in een levendige stadswijk met ruimte voor wonen, werken, voorzieningen en recreëren.

De plannen hiervoor zijn vastgelegd in het Ruimtelijk en Programmatisch Ontwikkelperspectief en in de Ontwikkelstrategie die door de gemeente in samenwerking met marktpartijen zijn opgesteld. Het college van B en W heeft op 31 oktober hiermee ingestemd.

Amstel III ligt tussen de Hoogoorddreef bij de Arena, het spoor Amsterdam-Utrecht en de metro 54 naar Gein, de Meibergdreef bij het AMC en de Holterbergweg. Tot 2027 worden hier circa 5000 woningen gebouwd. In de periode 2027-2040 kunnen hier nog eens 10.000 woningen aan worden toegevoegd. Dit doet de gemeente in samenwerking met eigenaren van de gebouwen en ontwikkelaars door hoger en meer te bouwen en leegstaande kantoren te transformeren.

In de verdichtingsopgave waarbij verouderde kantoren worden getransformeerd, ontstaat ruimte voor nieuwe kantoren. Het aantal m² kantoren blijft daardoor minimaal gelijk aan het aantal dat nu al in het gebied aanwezig is. Wethouder Ruimtelijke Ordening Eric van der Burg: “We bekijken per buurt wat wenselijk en wat mogelijk is. Zo wordt Amstel III in de toekomst een uitnodigende, verbonden en gezonde stadswijk voor iedereen.”
Bij een levendige stadswijk horen woningen en voorzieningen, maar ook een kwalitatief goede openbare ruimte. Daarin wordt door de gemeente fors geïnvesteerd, er komen veilige routes voor fietsers en voetgangers, meer groen en bankjes en ruimte voor sport en recreatie. Door de ligging is wandelen, fietsen en watersport in de groene omgeving aantrekkelijk.

Een van de ontwikkelingen in Amstel III is Community Campus Amsterdam (tweede foto), van Blauwhoed en belegger Greystar. Het campusgebied omvat circa 1500 appartementen en andere verblijfsfuncties. Het leegstaande en verouderde kantorengebouw Holendrecht Centre maakt plaats voor een levendige verblijfplek waar gewoond, gewerkt en gerecreëerd wordt. Het multifunctionele woon- en werkgebied is specifiek gericht op young professionals, studenten en jongeren. 

De gemeenteraad besluit op 29 november over de Ontwikkelstrategie, het Ruimtelijk en Programmatisch Ontwikkelperspectief en twee grondexploitaties voor de gebiedstransformatie van de kantorenwijk van Amstel III.

Eerder ontvouwde Amsterdam al de plannen voor het gebied rond Sloterdijk en de westelijke havens. Hier is in de visie van de gemeente ruimte voor maximaal 40.000 extra huizen tot 2040.