Amsterdam wil weer meer kantoren

Het college van B en W heeft vorige week ingestemd met de concept Kantorenstrategie 2017. De gemeente wil het marktaanbod vergroten op locaties zoals Zuidas, Arenapoort, Amstelstation, Marineterrein en Houthavens.

Sinds de vorige Kantorenstrategie uit 2011 is er veel veranderd op de kantorenmarkt en is een nieuwe strategie wenselijk, zo vindt het college.

De verwachting is dat na 2020 door de vele transformaties en herontwikkelingen de leegstand gedaald is naar 8%. Dat betekent dat er dan nog weinig speling op de kantorenmarkt is. Amsterdam anticipeert nu op de krapte die de komende jaren kan ontstaan. En zet daarom in op nieuw kantoorvolume ten westen van de Zuidas, Arenapoort, Schipholcorridor/ Schinkelkwartier, Marineterrein, Sixhaven (zie foto) en de Nieuwe Kern. Vooral de vraag naar grote kantoorruimte is groot.

Eric van der Burg, wethouder Grondzaken: 'Amsterdam is populair. Door de aantrekkende economie en onder andere na de Brexit zien we steeds meer grote bedrijven die op zoek zijn naar een kantoorpand. Hier willen wij aan tegemoet komen. Na de crisis is het weer mogelijk om grote bedrijven te huisvesten.'

Per jaar wordt ongeveer 150.000 m2 kantoorruimte getransformeerd. Het stimuleren van transformatie en de leegstandsaanpak van eentonige kantoorlocaties als Amstel III, Riekerpolder en Sloterdijk zijn een groot onderdeel van de Kantorenstrategie. Een gemengde wijk brengt diversiteit en levendigheid met zich mee.

De kantorenstrategie is deze week ter consultatie aangeboden aan belanghebbenden. De advies en consultatierond loopt tot en met 6 september. In het najaar staat de Kantorenstrategie op de agenda van de raadscommissie Ruimtelijke Ordening en Grondzaken.