Kantorenmarkt op weg naar verdere vergroening

Uit een recente analyse van Savills Data, Intelligence & Strategy blijkt dat een groot deel van de verhuurtransacties in de Nederlandse kantorenmarkt in 2023 werd uitgevoerd in gebouwen met een hoog energielabel. Maar liefst 56,1% van de verhuurde kantoorruimtes had een Energielabel Prestatie Certificaat (EPC) van A of beter.

Dit wijst volgens Savills op een sterke trend richting duurzame en energiezuinige kantoorgebouwen in Nederland. Volgens de renovatiestandaard is een label van A+++ een duurzaam kantoor, in lijn met het klimaatakkoord.

Naast de hoogste energieprestaties, waren er ook verhuurtransacties in gebouwen met lagere energielabels. Zo vond 11,6% van de verhuurtransacties plaats in gebouwen met een B-label en 10,8% met een C-label. In gebouwen met de lagere labels D,E,F,G zijn nauwelijks transacties geweest. Dat gebeurde wel in gebouwen zonder energielabel (15%).

Minder dan de helft

Een nadere blik op alle kantoorgebouwen in Nederland toont aan dat 42,56% van de voorraad momenteel een energielabel A of beter heeft. Het verschil tussen de hoeveelheid energiezuinige kantoorruimte en de verhuurtransacties kan volgens Savills worden verklaard door de discrepantie in vraag en aanbod van dergelijk gelabelde gebouwen.

Monumentale gebouwen

Opvallend is dat een groot deel van de gebouwen met een energielabel lager dan C monumentale panden betreft. Deze panden hebben vaak te maken met beperkingen bij het doorvoeren van energiebesparende maatregelen, wat invloed heeft op hun energielabel. Monumenten zijn ook uitgesloten van de verplichtingen van energielabel C voor nieuwe huurovereenkomsten in kantoorgebouwen.

Wouter van 't Grunewold , Market Intelligence Analist bij Savills in Nederland: ‘Deze analyse laat zien dat de Nederlandse kantorenmarkt in 2023 een duidelijke verschuiving richting energie-efficiëntie vertoont. Met meer dan de helft van de verhuurtransacties in gebouwen met een EPC A of beter, speelt duurzaamheid een steeds belangrijkere rol in de vastgoed gebruikersmarkt.’

Europees label

‘Het is verder belangrijk om te weten dat naar verwachting in 2027 de EPBD IV wordt ingevoerd, wat zal zorgen voor uniforme labeling binnen Europa’, voegt Iris Kampers, ESG adviseur bij Savills toe. ‘Het hoogste label zal dan A+ worden, en staan voor net-positief, terwijl label A energie-neutraal zal betekenen. Op dit moment is slechts 0,19% van de kantoorruimte in Nederland energie-neutraal. Dit biedt een uitstekende kans voor (her)ontwikkelaars om de voorraad te verduurzamen en aan de groeiende vraag te voldoen.’