Kantoor SNS Securities verkocht aan door Metroprop beheerde monumentenstichting

De Stichting tot Behoud van Monumenten Laurentius en Petronella heeft het kantoorpand van SNS Securities aan de Nieuwezijds Voorburgwal 162 in Amsterdam gekocht van SNS Reaal.

De Stichting tot Behoud van Monumenten Laurentius en Petronella heeft het kantoorpand van SNS Securities aan de Nieuwezijds Voorburgwal 162 in Amsterdam gekocht van SNS Reaal.

Uit het Kadaster blijkt dat de koopsom € 5 mln is. Het pand heeft een oppervlakte van bijna 4000 m² bvo. Het is een rijksmonument, gebouwd in 1888 naar ontwerp van Van Gendt. SNS Reaal huurt het pand nog maximaal twee jaar terug, totdat effectenbemiddelaar en vermogensbeheerder SNS Securities naar het hoofdkantoor in Utrecht verhuist.
Jos van de Mortel van Stichting tot Behoud van Monumenten Laurentius en Petronella zegt dat het ook nog mogelijk is dat de huurder zijn contract verlengt. 'Misschien dat we in de toekomst het pand nog gaan verbouwen, als SNS Securities vertrokken is. Het monument is als belegging aangekocht en als het bankonderdeel verhuist, vinden wel weer een andere huurder.'

Portefeuille van € 150 mln
Jos van de Mortel is bestuurder van de monumentenstichting en tevens directeur-eigenaar van de vastgoedontwikkelaar en -belegger Metroprop. Beide organisaties zijn op hetzelfde adres in Amsterdam gevestigd. De vastgoedportefeuille van de stichting heeft volgens Van Mortel een omvang van circa € 150 mln. Ze belegt uitsluitend in monumentale winkel- en kantoorpanden, veelal in de hoofdstad, maar ook in onder andere Haarlem (Staten Bolwerk 1, een kantoorvilla uit 1864), Den Haag, Heerlen en Maastricht. In Den Bosch is de stichting eigenaar van het V&D-pand aan de Schapenmarkt. Het beheer wordt gedaan door Metroprop.

Afrikahuis
In 2006 kocht de in 1996 opgerichte stichting het Afrikahuis aan het Spui aan van een Duitse belegger, eveneens in de Amsterdamse binnenstad. De aankoopsom van het pand met 1500 m² winkelruimte en 2200 m² kantoren (plus 3 woningen) lag indertijd op ruim € 35 mln (een geschatte aanvangsrendement van 3,5%), blijkt uit gegevens van PropertyNL. Twee jaar later werd een grachtenpand uit 1720 aan de Herengracht verkocht aan een particulier belegger.

Actief in Heerlen
Metroprop verkocht in 2010 voor € 17,7 mln een portefeuille met 5 winkelpanden aan Redevco. Het vastgoedbedrijf bezit - via de dochterbv Karioka - ook enkel winkels in winkelcentrum Villa Arena, dat voor het grootste deel in handen is van Corio. Behalve in de Randstad is Metroprop ook actief in Limburg en Brabant. Zo heeft het bedrijf bezit in Heerlen, onder andere het winkelcentrum De Bongerd en het KPN-gebouw aan de Schinkelstraat. Van de Mortel heeft ook plannen gemaakt en pand gekocht om het centrum van Kerkrade te kunnen vernieuwen. Deze plannen kwamen echter niet van de grond en in 2012 nam de gemeente deze panden weer over.

CBRE was bij deze transactie betrokken namens SNS.