Kabinet intensiveert samenwerking met gebieden met bevolkingsdaling

De problemen in de krimpgebieden stapelen zich op. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wijzigt de koers van het Actieplan Bevolkingsdaling. Zij gaat daarom intensiever samenwerken met de regio’s.

De samenwerking is hard nodig, omdat de woningmarktproblemen dreigen toe te nemen, er tekorten zijn aan geschoolde arbeidskrachten en het aanbod van voorzieningen onder druk blijft staan. In enkele gebieden met bevolkingsdaling is leegstand en verpaupering merkbaar. Van de aantrekkende woningmarkt profiteren deze regio’s nauwelijks. Om de gebieden leefbaar te houden, is sloop en verbetering van de bestaande woningen nodig. Met maatwerktrajecten worden voor het einde van het jaar samen met de zes provincies met krimpgebieden plannen opgesteld. Het Rijk werkt met de provincies samen aan oplossingen, onder andere voor het beter laten aansluiten van onderwijs op de arbeidsmarkt en grensoverschrijdende samenwerking.

Samenwerking
De minister intensiveert niet alleen de samenwerking met de regio’s, maar ook met andere ministeries. Bevolkingsdaling heeft vrijwel altijd complexe gevolgen voor bijvoorbeeld onderwijs, bereikbaarheid en gezondheidszorg. Vanuit OCW is het beleid voor de gevolgen van leerlingendaling verder geïntensiveerd.
De minister van VWS is gestart met het programma ‘Langer Thuis’ dat als doel heeft dat ouderen in hun eigen omgeving zelfstandig oud kunnen worden. Daarin is ook specifiek aandacht voor regio’s met bevolkingsdaling. Langer thuis wonen in een dunbevolkt gebied vraagt namelijk iets anders dan langer thuis wonen in een grote stad. Het ministerie van IenW bekijkt met regio’s of, en in hoeverre, een meer vraaggericht vervoersaanbod kan worden gerealiseerd om daarmee in passend en betaalbaar vervoer voor bewoners in krimpgebieden te voorzien.