Integratie FGH in Rabobank leidt tot vertrek Peter Keur

Rabobank heeft besloten FGH Bank op te doeken en de financieringsactiviteiten volledig te integreren in de eigen organisatie. CEO Peter Keur zal per 1 februari vertrekken bij de organisatie. Hij blijft tot 1 juni beschikbaar als adviseur. Dit heeft de bank dinsdag bekend gemaakt.

Rabobank heeft besloten FGH Bank op te doeken en de financieringsactiviteiten volledig te integreren in de eigen organisatie. CEO Peter Keur zal per 1 februari vertrekken bij de organisatie. Hij blijft tot 1 juni beschikbaar als adviseur. Dit heeft de bank dinsdag bekend gemaakt.

Vorig jaar maart legde Keur zijn werkzaamheden als CEO van FGH Bank tijdelijk neer, nadat Rabobank een extern onderzoek was gestart. Dit naar aanleiding van aantijgingen van Ger Visser, voormalig eigenaar van het failliete Eurocommerce. Hij was een belangrijke klant van Rabobank.
Het onderzoek van Loyens & Loeff en PWC bracht geen feiten aan het licht die de terugkeer van Keur in de weg zouden staan. Ook uit eerder intern onderzoek bleek geen verwijtbaar gedrag.
In november ontving Keur uit handen van de burgemeester van Nunspeet (zijn woonplaats) een koninklijke onderscheiding vanwege de 25-jarige inzet voor FGH Bank, de inzet voor het vastgoed in het algemeen en de verdienste voor zijn woonplaats Nunspeet (Rotary en de voetbalvereniging).

Keur (1953) werkt sinds 1989 bij FGH Bank. Daar werd hij achtereenvolgens in 1990 kantoordirecteur Amsterdam, in 1995 statutair directeur en in 1998 directievoorzitter. In 2006 werd hij lid van de hoofddirectie van Rabo Vastgoedgroep en in 2009 vicevoorzitter. Voor zijn komst bij de vastgoedfinancier werkte hij als ontwikkelaar voor EMF Beheer en Jarino Groep.

Fred Weenig, opvolger van Keur, zal de integratie van FGH binnen Rabo leiden. Weenig was werkzaam als directeur wholesale clients Nederland binnen Rabobank. Zijn benoeming moet nog wel worden goedgekeurd door de toezichthouders.
Weenig trad in 2004 aan bij Rabobank, waar hij tot juli 2010 de functie van directeur special asset management vervulde. Daarvoor was hij 18 jaar in dienst van ABN Amro Bank.

Medewerkers en klanten van FGH Bank en van Rabo Vastgoedgroep zijn dinsdag geïnformeerd over de integratie. Deze bundeling en stroomlijning van activiteiten draagt volgens de bank bij aan de kracht van de Rabobank om haar klanten op gebied van commercieel vastgoed optimaal te bedienen.

Jan van Nieuwenhuizen, lid van de raad van bestuur van Rabobank benadrukt dat het financieren van commercieel vastgoed een belangrijke activiteit is binnen Rabobank. 'De vastgoedexpertise van FGH Bank zal worden voortgezet in een nieuw vastgoedexpertisecentrum binnen Rabobank waardoor kortere lijnen voor de klant ontstaan en optimaal gebruik te maken is van de gebundelde vastgoed- en bancaire kennis. Ons doel is een zo goed mogelijke dienstverlening aan onze klanten te bieden.'

FGH Bank had eind 2014 en medio 2014 de grootste portefeuille aan financieringen in commercieel vastgoed in Nederland. Volgens de bank past de maatregel om FGH Bank op te heffen 'in de strategie en cultuurbeweging van de Rabobank, die is gericht op de vorming van 'One Rabobank'.'