Inflatie kruipt weer omhoog

De inflatie bedroeg in maart 3,1%, meldt het CBS. In februari was de inflatie 2,8%.

De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. Het CBS publiceert twee verschillende cijfers voor inflatie: één op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en één op basis van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). In de HICP worden woonlasten niet meegerekend. De snelle raming van de inflatie in Nederland volgens de HICP was in maart 3,1%. In februari was de inflatie 2,7%.

Bij de snelle raming maakt het CBS naast het inflatiecijfer ook de prijsontwikkeling van een aantal productgroepen bekend. De energieprijzen stegen in maart met 3,7%, in februari was dat 1,1%. De prijzen van industriële goederen, exclusief brandstoffen en energie, daalden vorige maand met 0,2%, terwijl ze in februari met 0,5% afnamen.

Detailhandel

De detailhandel deed goede zaken in februari van dit jaar. In totaal zette de sector 3% meer om en het verkoopvolume lag 2,7% hoger dan een jaar eerder. De omzet van de non-food (inclusief detailhandel niet-in-winkel) groeide met 3,9% en de omzet van de foodsector (winkels in voedings- en genotmiddelen) met 1,4%. Online is 5,3% meer omgezet dan een jaar eerder.

Van alle branches doen consumentenelektronica en kleding het ronduit slecht. Consumenten kochten zowel in de winkel als online in februari minder producten. Kleding daalde online zelfs 10,2% ten opzichte van februari vorig jaar.