De rechtbank Noord-Holland heeft in een recent vonnis gezegd dat grondverkoop aan particulieren onder toezicht van de AFM zou moeten komen.
Grondhandel is niet meer dan 'een (zeer kostbaar) lot uit de loterij, zonder dat dit erbij wordt verteld', aldus een rechterlijke uitspraak. In een recente rechtszaak over grondhandel door particulieren heeft een rechter in Haarlem ten faveure geoordeeld van een particuliere belegger. Deze had zich laten overhalen grond te kopen van Grondzaken Nederland, maar bedacht zich en wilde onder een deal uit. De grondhandelaar ging daar niet mee akkoord en probeerde via een kort geding de belegger alsnog tot betaling te dwingen. De rechter stelde de eiser in het ongelijk, de particuliere belegger kon onder de koop uit.
Bij dit soort grondhandel wordt beleggers gouden bergen beloofd. Vast en zeker zal het lapje grond dat wordt verkocht binnen afzienbare tijd worden bestemd voor woningbouw en dan zou dat de belegger een flinke winst opleveren. In de praktijk is dat maar zelden zo.
Einde verdienmodel
Het vonnis kan grote gevolgen hebben door dit soort praktijken. ‘Voor grondhandelaren betekent dit het einde van hun verdienmodel. Zij kunnen ander werk zoeken’, zegt advocaat Bert van Mieghem (Wybenga Advocaten) tegen RTL. Van Mieghem staat veel gedupeerden van grondhandel bij en is ook bij de recente zaak betrokken.
RTL deed al eerder onderzoek naar de speculatieve grondhandel. Op de 17.000 percelen in Nederland die onder dit mom verkocht zijn, is nog nergens woningbouw gerealiseerd, concludeerde het Kadaster. Hoogleraar notarieel recht Leon Verstappen (RUG) concludeerde volgens RTL eerder dit jaar dat kleine beleggers ‘op grote schaal belazerd worden’ door speculatieve grondhandel.
De Tweede Kamer doet onderzoek naar regulering van grondhandel en overweegt het opknippen van gronden te verbieden.