In de gemeente Eemsdelta stegen de huizenprijzen nog

Slechts één Nederlandse gemeente zag in het afgelopen jaar de huizenprijzen stijgen: dat was Eemsdelta (Delfzijl en omgeving), waar een woning in april gemiddeld 1,21% meer kostte dan vorig jaar in die maand.

Dat heeft Ortec Finance in zijn woningmarktanalyse bekendgemaakt.

In Nederland als geheel daalde de gemiddelde huizenprijs 5,03% op jaarbasis. Een groot verschil met april 2022, toen Ortec Finance nog een stijging op jaarbasis rapporteerde van 18,5%. Op dat moment lag de gemiddelde huizenprijs 0,8% hoger dan de maand ervoor, maart 2022. Dit jaar liet april een kleine prijsdaling van 0,5% zien ten opzichte van maart.

Luctor et emergo

Zeeland is de provincie waar de huizenprijzen afgelopen jaar het minst daalden. In april waren woningen daar gemiddeld slechts 1,88% goedkoper dan een jaar eerder. De grootste daling werd genoteerd in de provincie Utrecht, waar de gemiddelde huizenprijs in april 8,15% onder het niveau van april 2022 lag. In de gemeente Utrecht was de daling met 10,86% zelfs 2,5 procentpunt groter dan het gemiddelde van de provincie.

Minder huizen verkocht

Ortec Finance telde in april iets minder dan 13.000 woningtransacties. Vergeleken met zowel de voorgaande maand als een jaar eerder is dat 2000 verkochte huizen minder. Het is niet de eerste keer dit jaar dat er minder transacties waren dan gebruikelijk: ook in februari werden er aanzienlijk minder woningen verkocht dan normaal voor die maand.