Iedere stad een foodhal: de Hallen Amsterdam

"In het jaar sinds de opening is De Hallen uitgegroeid tot een culinaire hotspot in de hoofdstad die door 700.000 mensen bezocht werd. Het past in de [link=""trend van de opkomende foodhallen""]http://www.propertynl.com/index-newsletter/in-iedere-stad-een-foodhal/[/link]. [i]Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 18 december 2015[/i]"

"In het jaar sinds de opening is De Hallen uitgegroeid tot een culinaire hotspot in de hoofdstad die door 700.000 mensen bezocht werd. Het past in de trend van de opkomende foodhallen.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 18 december 2015


De Hallen in de Amsterdamse Kinkerbuurt is een voormalige tramremise die door architect André van Stigt is getransformeerd in een multifunctioneel centrum met onder meer een bioscoop, hotel, bibliotheek, kinderdagverblijf, tv-studio’s en horeca, veel horeca. In het jaar sinds de opening is De Hallen uitgegroeid tot een culinaire hotspot in de hoofdstad die door 700.000 mensen bezocht werd.
Vier jonge ondernemers (Chong Chu, Zing-Kyn Cheung, Rakish Gangapersad en Tsibo Lin) runnen de Foodhallen met bars, restaurants en food corners.

Zing-Kyn Cheung toont zich tevreden met de toestroom, maar is voorzichtig: ‘Trends in de horeca zijn vluchtig. Of het een bestendig concept is, weten we pas over 10 jaar.’

Het concept is geïnspireerd op de indoor food markets zoals het Mercado de San Miguel in Madrid. De stands worden bemand door een keur aan horecaondernemers met hun eigen specialiteit. Het idee is dat ieder lid van een gezelschap zijn eigen specialiteit kan uitkiezen, maar dat er toch gezamenlijk aan een tafeltje gegeten kan worden. Drankjes zijn te halen bij een van de bars.


Seafood van Kranenburg
De stands in de Foodhal hebben ieder hun eigen specialiteit. Er is onder meer een seafood–streetfood-concept van Robert Kranenburg, een burgerbar, Vietnamees streetfood, stands met verse temaki, hippe hotdogs of vegetarische hapjes. In totaal zijn er 21 corners, vier bars, een restaurant en een wat meer laagdrempelige brasserie.

Zing: ‘We wilden dit concept in Nederland neerzetten en kwamen in contact met de Stichting Trom, de ontwikkelaar en eigenaar van de tramremise. Trom is een stichting van buurtbewoners die meededen aan een prijsvraag van de gemeente over de invulling van het monumentale pand. Die hadden er wel oren naar. Samen met ondernemers en particulieren en met hulp van instanties als het Nationaal Restauratiefonds en de Triodos Bank legden zij het winnende concept voor. De herontwikkeling van de tramremise is vooral getrokken door Architectenbureau Van Stigt, dat ook voor de € 14 mln aan sponsorgelden voor de renovatie heeft gezorgd.’

Zing en zijn partners huren van Stichting Trom Hal 3 van 2400 m². Op hun beurt verhuren zij de ruimte voor de stands weer onder. De vier bars, het restaurant en de brasserie worden geëxploiteerd door de vier ondernemers. Zij zorgen ook voor de marketing en evenementen als live-entertainment en nu bijvoorbeeld de kerstmarkt.

Omzetgerelateerd
Zing: ‘De huur die de standhouders betalen is omzetgerelateerd, waardoor we samen een deel van het risico dragen. De huurcontracten zijn redelijk flexibel, zodat we tijdig kunnen vernieuwen als dat nodig is. Zelf hebben we een langjarig huurcontract met Stichting Trom.’

Blurring, waarbij de standjes ook producten verkopen, is niet aan de orde in de Foodhallen. Het bestemmingsplan laat het niet toe, gezien de directe nabijheid van de Ten Katemarkt. Zing: ‘Wij hebben er geen probleem mee. Ook vinden wij dat vanwege de markt om de hoek verkoop van producten hier een rare combinatie zou zijn.’

Smaakt het succes naar meer? Zing: ‘Uitrol zou kunnen, elders ontstaan nu ook andere initiatieven. Maar we zitten hier pas een jaar, even aankijken hoe het verder gaat.’ GK"