ING: huizenprijzen gaan 6% omhoog in 2018

Het regeerakkoord heeft een opwaarts effect op Nederlandse huizenprijzen, blijkt uit een analyse van het ING Economisch Bureau. 

De plannen zorgen gedurende de kabinetsperiode voor hogere bruto lonen en meer koopkracht voor huishoudens. Hierdoor kunnen huishoudens een hogere hypotheeklening krijgen. Ook bevordert het de betaalbaarheid van koopwoningen.

Beide effecten werken in principe prijsopdrijvend. Het ING Economisch Bureau past hierdoor - en door nieuwe economische informatie - zijn huizenprijsramingen aan: huizenprijzen zullen in 2018 naar verwachting met gemiddeld 6% stijgen. In 2019 zal de prijsstijging zo’n 4% bedragen.

Senne Janssen, woningmarkteconoom: “Het regeerakkoord leidt de komende jaren tot hogere loonstijgingen. Dit komt bijvoorbeeld door de hogere overheidsuitgaven en de btw-verhoging, die tot hogere looneisen zullen leiden. Neveneffect hiervan is dat huizenkopers meer mogen lenen”

De plannen in het regeerakkoord stimuleren de woningmarkt. Dat komt ten eerste doordat huishoudens vanaf 2019 meer mogen lenen en dus meer kunnen bieden. Vooral huizenkopers met een bruto-inkomen boven de € 60.000,- mogen straks waarschijnlijk meer lenen. Zij kunnen in 2019 waarschijnlijk een hypotheek krijgen die zo’n € 5.000,- hoger ligt dan zonder het regeerakkoord het geval zou zijn.

Betaalbaarheid neemt toe
Het Nibud gaat bij ramingen voor de maximale leencapaciteit uit van de contractloonstijgingen. Deze gaan als gevolg van het regeerakkoord met 2,5% (2018) en 3,5% (2019) omhoog. Vóór het regeerakkoord was dit met 2,2% (2018) en 2,4% (2019) duidelijk lager.

Terwijl de leencapaciteit stijgt, verbetert ook de betaalbaarheid van woningen als gevolg van het regeerakkoord. Dit komt omdat de netto inkomens van huishoudens sterker stijgen. De betaalbaarheid van een koopwoning wordt namelijk gedefinieerd als de verhouding tussen netto woonlasten en netto inkomen. Bij gelijkblijvende netto lasten zorgt een stijgend inkomen zo voor een betere betaalbaarheid. Die verbeterende betaalbaarheid leidt er vervolgens toe dat huizenkopers – ceteris paribus - meer willen bieden en heeft zo een opwaarts effect op huizenprijzen.

Het ING Economisch Bureau past de huizenprijsramingen voor 2018 aan. Huizenprijzen zullen volgend jaar met gemiddeld 6% stijgen (was 5%). Het regeerakkoord speelt hier overigens een ondergeschikte rol. De bijstelling is met name het gevolg van nieuw beschikbare informatie over prijzen en renteontwikkelingen. Voor 2019 gaan wij uit van een huizenprijsstijging van 4% (was 3%). Hier is het regeerakkoord, met zijn opwaartse effect op leencapaciteit en betaalbaarheid, van groter belang.