ING lanceert vanaf 9 december ING Upgrader, een alles-in-één dienstverlening die hypotheekklanten helpt bij het verduurzamen van hun woning.
Van gratis energiebesparingsadvies, hulp bij het aanvragen van subsidies tot en met de daadwerkelijke installatie van de maatregelen. Met als resultaat meer wooncomfort, maar ook duurzamer en toekomstbestendiger wonen. Plus een positief effect op de waarde van de woning.
ING wil een voortrekkersrol spelen in het duurzamer maken van woningen om de klimaatuitdaging aan te gaan. Een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot is namelijk afkomstig van de gebouwde omgeving, waaronder woningen. ING ziet twee manieren om de uitstoot van Nederlandse huizen te helpen verminderen. ‘We kunnen ervoor zorgen dat nieuwbouw zo min mogelijk bijdraagt aan de CO2-voetafdruk. Maar we maken nóg meer impact door bestaande woningen te verbeteren, energiezuiniger en duurzamer te maken’, stelt Peter Jacobs, CEO van ING in Nederland.
Subsidies
Mensen die willen upgraden, weten veelal niet wat er nodig is of hoe alles in elkaar past. Om nog maar te zwijgen van de kosten, of het vinden van de juiste uitvoerders zoals een aannemer, en welke subsidies of financiering beschikbaar zijn. Natuurlijk speelt geld een rol, vervolgt Jacobs. ‘Je woning verduurzamen kan al vanaf een paar honderd euro. Maar de kosten kunnen ook oplopen tot enkele tienduizenden euro’s of meer.’
ING Upgrader vereenvoudigt de verduurzaming van woningen voor de honderdduizenden huishoudens die de bank financiert. Folkert van der Ploeg, directeur ING Wonen vult aan: ‘ING-klanten starten met de Upgrade Check. Een digitale tool waarmee ze gemakkelijk en vrijblijvend inzicht krijgen in de mogelijkheden om te verduurzamen én een kosten-bateninschatting. Wil de klant doorpakken, dan gaat dat met ING Upgrader. Een alles-in-één service van persoonlijk advies aan huis tot en met de installatie van energiebesparende maatregelen.’
Financiering
Mochten klanten financiering nodig hebben, dan kan ING hier uiteraard bij helpen, maar lang niet iedereen heeft dit nodig. Zo nuanceert ook CEO Jacobs. ‘De financiering die we bieden is slechts een deel van de reis. Want we blijven in de hele upgrade een actieve rol spelen, zodat we de klant echt van a tot z ontzorgen.’
Een win-winsituatie voor iedereen, dat is wat ING betreft de opbrengst van ING Upgrader. De klant bespaart daarmee direct op zijn energieverbruik. De energiebesparende maatregelen kunnen ook een positief effect hebben op de woningwaarde. Bij een upgrade van energielabel D naar A bijvoorbeeld, kan de woningwaarde tot zo’n 7,6% stijgen. Van label G naar A zelfs 15%, blijkt uit onderzoek. En uit een vooruitblik op strengere Europese wetgeving en nieuwe energieprestatienormen. Voor de klant kan upgraden dus een slimme investering zijn die zich vertaalt in een betere financiële gezondheid en verbeterd wooncomfort.
Transitie
Ook de maatschappij vaart er wel bij. Als mensen hun woning upgraden, verminderen ze hun uitstoot en helpen ze tegelijkertijd de vraag naar fossiele brandstoffen verminderen. Hiermee helpen we de transitie naar een CO2-arme samenleving te versnellen. Daarnaast levert ING Upgrader de bank zelf ook voordeel op. Met het verduurzamen van hun woning, maken klanten zich klaar voor de toekomst. Voor ING leidt de optelsom van al die verduurzamingen tot het toekomstbestendig maken van haar hypothekenportefeuille.
Voor ING Upgrader werkt ING samen met Winst uit je woning. Deze organisatie vindt dat de energietransitie wel een stukje sneller kan, en gelooft dat je samen meer bereikt dan alleen.