Hypotheekrentes door felle concurrentie op laagste niveau ooit

De dalende trend van de gemiddelde hypotheekrente die sinds medio juli 2020 is ingezet, heeft zich na een korte opleving ook in het derde kwartaal voortgezet.

De gemiddelde rente voor hypotheken met een rentevaste periode van 10 jaar met NHG staat nu op 1,01 procent. De gemiddelde hypotheekrente heeft hierdoor opnieuw een historisch laag niveau bereikt. De sterkste dalingen doen zich voor bij de rentevaste periodes zonder Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Veel geldverstrekkers richten zich vooral op dit segment in de hypotheekmarkt, omdat bij de meerderheid van de hypotheekaanvragen vanwege de sterk gestegen huizenprijzen geen sprake is van NHG, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Tegelijkertijd duikt de gemiddelde 30-jaarsrente met NHG 0,21 procentpunt onder het renteniveau van januari (1,78 procent) en ligt dit met 1,57 procent op het laagste niveau van 2021.

Na het vorige laagterecord dat in maart 2020 werd gevestigd, begon de hypotheekrente weer licht te stijgen. Nadat in juli vorig jaar de kentering intrad, zette deze daling ook door in de eerste maanden van 2021. In mei bereikten de hypotheekrentes hun laagste punt, waarna in de hierop volgende maanden weer sprake was van een lichte stijging. Deze opwaartse trend is echter begin juli van dit jaar verbroken, waarna de rentes opnieuw geleidelijk zijn gedaald.