De woningmarkt toonde enig herstel in het 2e helft van 2023. De gemiddelde woningprijzen namen licht toe en de hypotheekrente steeg niet langer. Dat blijkt uit een net verschenen rapport van het Kadaster.
Opmerkelijk was dat het aandeel hypotheken dat werd verstrekt door kleine geldverstrekkers steeg in het 2e halfjaar van 2023. Onder kleine geldverstrekkers worden particulieren (natuurlijke personen) en bedrijven (niet-natuurlijke personen) verstaan, die maximaal 5 hypotheken hebben uitstaan. Waarschijnlijk zochten kopers volgens het Kadaster na het stijgen van de hypotheekrente in voorgaande periode steeds meer naar alternatieve financiers voor de traditionele banken en verzekeraars.
Het aantal afgesloten hypotheken in H2 2023 steeg met 14% ten opzichte van de eerste zes maanden van vorig jaar. De stabiliserende hypotheekrente speelde daarbij een belangrijke rol. Verder werden er 16% meer hypotheken afgesloten voor de aankoop van een woning dan in het halfjaar daarvoor. Dit was de grootste stijging sinds 2020. Het aantal over- en bijsluitingen bleef wel laag.
De totale hypotheeksom, die bestaat uit alle hypotheekbedragen bij elkaar opgeteld, was 21% hoger dan in het 1e halfjaar van 2023. Verder werd er relatief meer geld geleend voor de aankoop van goedkopere woningen tot de grens van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) dan voor duurdere woningen. De NHG-grens bedroeg €405.000 in 2023.
De geldlening als percentage van de koopsom (loan-to-value) van woningen tot de NHG-grens nam toe tot 89,2%. Bij duurdere woningen nam de loan-to-value juist af tot 81,2%. De loan-to-value voor alle hypotheken samen was gemiddeld 86,8%. Dat is zo goed als hetzelfde als in het 1e halfjaar van 2023. De loan-to-value van doorstromers nam af van 81,2% in het 1e halfjaar van 2023 tot 79,6% in het 2e halfjaar van 2023. De loan-to-value van andere typen kopers bleef ongeveer gelijk.