Huizenkopers wachten af, maar starters zien ook lichtpuntjes

Een ruime meerderheid van de potentiële huizenkopers -80% van de doorstromers en 87%  van de starters- kijkt momenteel de kat uit de boom vanwege de stijgende hypotheekrente en dalende huizenprijzen, zo blijkt uit het ING Woonbericht.

De veranderende huizenmarkt zorgt voor passiviteit. Een kwart van de doorstromers en starters maakt zich zorgen over hun financiële positie. De starters die de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt als negatief beoordelen, verwachten dat de gestegen rente hogere kosten meebrengt en dat ze een lager hypotheekbedrag kunnen lenen. Ook zijn veel respondenten -starters en doorstromers- van het ING-onderzoek van mening, dat er minder woningen beschikbaar zijn.

Toch is er ook een groep die de voordelen van de situatie op de woningmarkt in ziet.  “De huizenmarkt is afgelopen jaar ingrijpend veranderd”, zegt Wim Flikweert, Manager Wonen bij ING. “Na de eerste schok hierover lijkt men te wennen aan de nieuwe situatie. Hoewel de Woonindex nog daalt, vlakt deze daling af. En we zien dat het vertrouwen in de eigen financiële situatie toeneemt onder woningzoekenden.”

Sentiment verbetert

De ING Woonindex daalt van 85 naar 81, maar de afname is minder sterk dan in de afgelopen vier kwartalen. De daling wordt vooral veroorzaakt door de factor huizenprijzen. Deze indicator stond lange tijd nog hoog, maar inmiddels verwachten steeds meer mensen een daling. Van de respondenten die denken dat de huizenprijzen gaan dalen, zien vooral starters (65%) dit als iets positiefs.

Het sentiment over de economische situatie en de eigen financiële situatie verbetert ten opzichte van het vorige kwartaal, stelt ING. Het onderzoek laat wel zien dat starters zich meer zorgen maken om hun financiële situatie in de huidige woningmarkt dan doorstromers.  “Starters zijn nog opvallend passief, maar dit zou snel kunnen kantelen als de prijs verder daalt en er meer huizen beschikbaar komen”, aldus Flikweert.

Bezichtigen en vinden

Het was lange tijd moeilijk om een woning te vinden, laat staan te bezichtigen. Maar nu denken veel starters (70%) dat het in deze markt wel mogelijk is om hun ideale woning te bezichtigen. De helft van de starters en doorstromers (49%) denkt dat het zelfs makkelijker is geworden om de ideale woning te bezichtigen.

Het vinden van de woning is een ander verhaal. Meer dan de helft (62%) van de doorstromers denkt dat het mogelijk is om een ideale woning te vinden, bij starters is dat een stuk minder (54%). Flikweert: “Doorstromers hebben doorgaans een betere uitgangspositie met overwaarde uit een vorige woning, waardoor deze groep optimistischer is. Iets meer dan een derde van de doorstromers en starters ervaren het nu als makkelijker om hun ideale woning te vinden. Starters zien door de daling van huizenprijzen meer woningen binnen hun budget vallen.”