Warenhuisketen Hema wordt verkocht aan ondernemer Marcel Boekhoorn, zo heeft het concern aangekondigd. Het personeel is donderdagochtend ingelicht over de voorgenomen verkoop aan Ramphastos Investments.
Eigenaar Lion Capital wil al langere tijd van het Hema-concern af. Tot drie keer eerder is de verkoop echter mislukt. Bij de laatste poging was sprake van een bedrag rond € 1 mrd. Vanwege een conflict tussen de Hema en een groep franchisenemers over de vergoeding voor online-verkopen ligt de prijs die Boekhoorn betaalt naar verwachting aanmerkelijk lager. Wel zijn inmiddels nieuwe afspraken gemaakt met de franchisers over de afwikkeling van e-commerce.
Boekhoorn laat in een verklaring weten, meer te willen investeren in Nederland en Belgie. Daarnaast moet het online-verkoopkanaal versterkt. Ook is hij geinteresseerd in verdere uitbreiding in het buitenland. De Hema moet een wereldwijd merk worden. Om de uitbreiding binnen en buiten Europa te versnellen, zoekt hij naar mogelijkheden om het aantal internationale partners te vergroten.
Boekhoorn maakte fortuin met de verkoop van Telfort. Ramphastos Investments heeft belangen in tientallen bedrijven in uiteenlopende sectoren. Daarnaast is hij actief op de vastgoedmarkt. Via Chalet Real Estate verkocht hij in 2014 een omvangrijke vastgoedportefuille aan Kildare. Drie jaar geleden verkocht Boekhoorn zijn belang in studentencampus Diemen Zuid aan de Amerikaanse vastgoedbelegger Greystar.
Retaildeskundige Paul Moers denkt dat Boekhoorn een 'verdomd goed plan' moet hebben om erin te slagen Hema weer rendabel te maken. Volgens hem heeft de winkelketen een aantal serieuze problemen. Naast de ruzie met franchisers, wijst Moers op te dure producten, een gebrek aan vernieuwing en teveel spreiding van winkels in het buitenland. ‘De retailwereld is genadelozer geworden dan ooit. Om te overleven heeft het bedrijf nieuw elan nodig’, aldus Moers.
De Hema kwam ruim tien jaar geleden in handen van Lion Capital. Daarvoor was het met onder meer De Bijenkorf en V&D onderdeel van Maxeda. De keten telt circa zevenhonderd winkels. Vooral in Nederland, maar er zijn ook vestigingen in België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Engeland (sinds 2014) en de Verenigde Arabische Emiraten (sinds 2018). Ongeveer 250 van de winkels worden geëxploiteerd door een franchisenemer.