Heimstaden sluit aan bij Rotterdams Klimaatakkoord

Heimstaden Nederland sluit zich aan bij het Rotterdamse Klimaatakkoord en gaat woningen in de stad verduurzamen.

De van oorsprong Scandinavische woningverhuurder sloot een klimaatdeal met de gemeente Rotterdam om zijn 1.250 woningen in de stad te verduurzamen. De gemeente zegt op haar beurt toe zich in te zetten om het voor andere belanghebbenden zoals buren en eigenaar-bewoners in vve-complexen aantrekkelijker te maken met Heimstaden mee te verduurzamen.

Met de aansluiting bij het Klimaatakkoord committeert Heimstaden zich aan de doelstelling om vóór 2030 voor al zijn woningen in 100-procent-eigendom een energielabel C of beter te behalen. Om dat te bereiken zal de organisatie woningen waar nodig beter isoleren. Ook zegt Heimstaden toe deze woningen te verduurzamen door ze te voorzien van betere en milieuvriendelijke installaties die het wooncomfort verhogen en door woningen die vrijkomen standaard over te sluiten van gas op elektrisch koken.

Duurzame warmtebronnen
Waar dat kan stapt Heimstaden in Rotterdam over op de meest duurzame warmtebronnen. Onlangs sloot de woningverhuurder al de benodigde bewonersakkoorden om in 2027 zijn woningen in de wijk Heindijk over te sluiten op stadswarmte. In de klimaatdeal zegde de organisatie ook toe om mee te doen met de gebiedsverkenningen aardgasvrij in Rotterdam Alexander en Hoogvliet. Voorwaarde is wel dat de betaalbaarheid voor bewoners voorop blijft staan.

Als onderdeel van de klimaatdeal zal de gemeente Rotterdam zich inzetten voor de beschikbaarheid van duurzame warmtebronnen in de stad. Ook brengt de gemeente vastgoedeigenaren in bepaalde wijken met elkaar in contact, zodat ze kunnen samenwerken bij het verduurzamen van woningen. Daarnaast stelt de lokale overheid subsidies of andere stimuleringsregelingen in die het voor buren en eigenaar-bewoners in vve-complexen aantrekkelijker maakt om mee te verduurzamen.