Haagse horecazaak hoeft van de rechter nog maar de helft van de huur te betalen

Café Aimée in Den Haag mag minder huur betalen vanwege de coronacrisis. Dat heeft de Haagse rechter bepaald.

Volgens de rechter is onder de omstandigheden betaling van 50 procent van de reguliere huur toegestaan. Café Aimée bevindt zich aan het Lijsterbesplein.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij met de uitspraak omdat het volgens algemeen directeur Dirk Beljaarts een precedent vormt voor andere ondernemers.  

‘Dit versterkt absoluut de positie van horecaondernemers in onderhandelingen met hun verhuurders’, zegt Marie-Louise van Kleef, advocaat bij Blenheim Advocaten in Het Financieele Dagblad. Mogelijk kunnen ook retailers vanwege de uitspraak aanspraak maken op huurkorting.

Ondernemers in de horeca hebben in kort gedingen al vaker gelijk gekregen, maar dit geldt dan per geval. Ditmaal gaat het echter om een bodemprocedure. KHN zou graag een wettelijke huurkortingsregeling zien voor de sector, maar het kabinet wil daar niet aan.

Al sinds het begin van de coronacrisis zijn vastgoedeigenaren, beleggers en horeca- en retailgebruikers met elkaar in gesprek over huuraanpassingen. In veel gevallen zijn overeenkomsten getroffen, omdat eigenaren begrip hebben voor de situatie waarin retailers zich bevinden. Daarnaast is het alternatief – een pand zonder gebruiker – nog veel minder aantrekkelijk.