HBB Groep ontwikkelt werkruimten en woningen in Raaksgebied

HBB Groep heeft de tender van de gemeente Haarlem gewonnen voor de ontwikkeling van project Raaks III.

De projectlocatie – op de hoek van de Wilhelminastraat en de Zuiderstraat – is de laatste fase in het Raaksgebied in het centrum van Haarlem. Het gewonnen plan voorziet in een grote fietsenstalling voor de bezoekers van het centrum, een werkcafé, werk- en bedrijfsruimten, een binnentuin voor bewoners, Haarlemse herenhuizen van circa 210 m² en een grote diversiteit aan appartementen (45 m² – 130 m²) met zicht over de stad en de duinen.

Het plan bestaat uit 31 appartementen, 3 herenhuizen en 250 m² aan voorzieningen (horeca en werk- en bedrijfsruimten). De deels ondergrondse fietsenstalling wordt 950 m² groot en heeft een capaciteit van 1000 fietsen. HBB Groep uit Heemstede is zowel de ontwikkelaar als bouwer van het project, dat een investering vergt van circa € 21 mln von (inclusief de fietsenstalling).

Martijn van de Poll, directeur van de HBB Groep. “Als Haarlemmer heb ik liefde voor de stad. Het Raaksgebied is een erg mooi gebied vol dynamiek waar veel samenkomt. In ons plan hebben wij gezocht naar de versmelting van functies binnen het bestaande gebied. Het is een fantastische plek in het centrum van Haarlem, een laatste puzzelstuk dat opgevuld gaat worden. Het was dan ook een enorme uitdaging om de perfecte invulling te bedenken. Ons plan sluit naadloos aan op alle verschillende bestaande bebouwing rondom de locatie en straks komen hier de verschillende functies wonen, werken, groen en horeca samen.”

Gemeente Haarlem heeft de ambitie uitgesproken in de toekomst zoveel mogelijk over te willen gaan naar aardgasvrij-bouwen. Van de Poll onderstreept deze ambitie. “HBB ontwikkelt en realiseert voor de generaties die na ons komen. Aardgasvrij-bouwen is daar een essentieel en duurzaam onderdeel van. Dit gaan wij samen met de adviseurs van Merosch op deze plek realiseren. In Raaks III realiseren wij energie-neutrale woningen die gebruik maken van bodemenergie en er komen zonnepanelen op de daken.”

Het Vesteblok wordt voorzien van een deels ondergrondse openbare fietsenstalling met plaats voor circa 1000 fietsen. Het openbaar gebied en de binnentuin worden ontworpen door BK Ingenieurs en buro Hosper. Op de begane grond op de hoek van de Wilhelminastraat en de Zuiderstraat wordt plaats gemaakt voor een ontmoetingsplek in de vorm van een werkcafé. De eigenaar van werkcafé Westhoff aan het Stationsplein wenst hier een tweede locatie te openen. De eigenaar van de Jopenkerk heeft aangegeven in De Veste, grenzend aan het ‘Boerehof’, uit te willen breiden met een vergaderruimte dan wel proeflokaal.

Met deze voorlopige gunning start HBB Groep direct – in nauwe samenwerking met de betrokken partijen - de verdere planontwikkeling van Raaks III. Bureau Beaumont is aangetrokken om de communicatie met de belanghebbenden en omwonenden te begeleiden. Naar verwachting zal de verkoopvoorbereiding van de woningen eind 2018 opgestart worden.