Groot woningproject Schiedam gaat door

Nu niemand bezwaar heeft aangetekend bij de Raad van State, kan Ontwikkelcombinatie Schieveste, OCS, aan de slag met de ontwikkeling van zo’n 3000 woningen in Schiedam.

De periode waarin belanghebbenden beroep tegen het bestemmingsplan Schieveste konden aantekenen bij de Raad van State, liep op 17 juli af. Niemand heeft hiervan gebruik gemaakt, waarmee bestemmingsplan Schieveste officieel in werking treedt en onherroepelijk is.

Bezwaren tegen eerste versie

Ontwikkelcombinatie Schieveste, bestaande uit Dura Vermeer, VolkerWessels Vastgoed, Van Omme & De Groot en Synchroon, meldde zich in 2018 al bij de gemeente Schiedam met plannen om op Schieveste een hoogwaardig woonmilieu te creëren. OCS en de gemeente tekenden op 29 september 2021 de overeenkomst voor aankoop van de grond op Schieveste, waarop de eerste 1200 woningen zijn voorzien. Eind 2021 trad ook het bestemmingsplan Schieveste in werking. Daarop zijn vervolgens beroepsschriften ingediend, waarover de Raad van State begin mei 2023 oordeelde dat de gemeente het bestemmingsplan op drie onderdelen moest herzien. Dat is daarop snel en in goede afstemming met de bezwaarmakende partij gebeurd. De gemeenteraad kon al een maand later, op 30 mei 2023, het gewijzigde bestemmingsplan Schieveste vaststellen. Tegen dit herziene bestemmingsplan zijn verder geen bezwaren meer ingediend en hierdoor kan Schieveste van start.

Bouwrijp maken

De gemeente Schiedam start met de voorbereidingen voor de nieuwbouw op de strook tussen de Schievesteweg en Parallelweg. Oude kabels en leidingen worden verwijderd, nieuwe kabels en leidingen gaan de grond in. Ook moeten nog verschillende onderzoeken plaatsvinden. De nieuwe woningen worden aangesloten op een Ondergronds Afvalsysteem, OAS, waarvoor de gemeente ook maatregelen in de grond moet treffen. Het bouwrijp maken van de locatie neemt ruim anderhalf jaar in beslag. 

Fikse woningbouwopgave

De ideeën van de ontwikkelcombinatie sluiten goed aan bij de visie van de gemeente Schiedam, daarom heeft de gemeente er alles aan gedaan om het plan te laten doorgaan. Eind 2025 start OCS met de bouw van de eerste 1200 woningen. Dit bouwvlak bevindt zich tussen het DCMR-pand en het Lentiz Life College in de stad.

Wethouder Antoinette Laan stelt dat de gemeente nu kan doorpakken. ‘In heel Zuid-Holland moeten er tot 2040 zo’n 240.000 nieuwe woningen bij komen en ook Schiedam staat voor een fikse woningbouwopgave. Het woonmilieu zoals OCS dat gaat ontwikkelen, vormt een welkome aanvulling op het huidige woonaanbod. Er is een goede mix aan studentenhuisvesting, middeldure en vrije sector appartementen. Schieveste wordt een woonlocatie met goede verbindingen en een prachtige buitenruimte waar het prettig toeven is.’

Doortastende aanpak

Guus de Groot is namens Ontwikkelcombinatie Schieveste verheugd over de doortastende aanpak van het gemeentebestuur om het bestemmingsplan snel te repareren. ‘Met dit onherroepelijk bestemmingsplan verwachten we binnen afzienbare tijd te kunnen starten met de realisatie. Beleggers tonen zich al enthousiast over de plannen.’