Groningen krijgt lector Gezonde Stad

In Groningen wordt een lector Gezonde Stad benoemd, op initiatief van VanWonen, de Hanzehogeschool Groningen, de gemeente Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 7, 12 juli 2019

De relatie tussen de gebouwde, fysieke leefomgeving en de leefstijl en gezondheid van de inwoners staat bij het onderzoek van dit lectoraat centraal. De stad Groningen fungeert hierin als proeftuin.

De gemiddelde levensverwachting in Nederland neemt toe, ook in Groningen. We worden steeds ouder en de bevolking vergrijst. Tegelijkertijd wordt het aantal jongere mensen met bijvoorbeeld overgewicht, psychische klachten of chronische ziekten niet minder. Een andere trend is de groei van steden. De stad is populair en de trek ernaartoe neemt nog steeds toe. Dat maakt de ‘Gezonde Stad’ tot een urgent thema.

Miranda Venekamp-Brandt, manager marketing en sales van VanWonen: ‘Wij willen weten wat er nodig is om een omgeving te creëren die de gezondheid en het welzijn van mensen bevordert, hen helpt gezonde keuzes te maken en waarin ze zich prettig voelen. Daarvoor brengen we projecten in als onderzoeksobject. Een mooie kans voor promovendi en studenten om aan de slag te gaan met thema’s als circulariteit, mobiliteit en inclusiviteit. En omgekeerd kunnen wij ons voordeel doen met de resultaten van het onderzoek en die kennis ook elders toepassen. Zo kunnen we van elkaar leren en samen bouwen aan een gezonde stad.’

Lector Gezonde Stad
Aan het onderzoeks- en onderwijsprogramma van het Lectoraat Facility Management voegen de vier partners een nieuwe lector toe op het thema Gezonde Stad. Een belangrijke opgave voor de lector Gezonde Stad is om inzicht te krijgen welke ruimtelijke en praktische interventies een gezondere leefstijl en het welzijn van bewoners in de stad bevorderen.

Door onderzoek willen de lector Gezonde Stad, studenten en docenten een bijdrage te leveren aan het verhogen van het aantal gezonde levensjaren van de inwoners van de gemeente Groningen. De eerste onderzoeksresultaten worden in 2023 verwacht.

www.hanze.nl/nld/organisatie/overzichten/nieuws