Gezocht: M/V om samen een huis te kopen

Wie een huis wil kopen, doet er goed aan om vroeg of laat een goed verdienende partner te schaken. Ook het kostwinnersmodel lijkt door de fors gestegen woonlasten definitief een relikwie uit een rijker verleden.

Het wordt voor huizenkopers met een modaal inkomen (€ 38.000 in 2022) steeds moeilijker om een betaalbare woning te vinden, zo meldde De Hypotheker eerder vandaag.

Voor singles die Hotel Papa en Mama in willen ruilen voor een eigen huis is de situatie het meest nijpend.  Als ze al een modaal inkomen hebben, kunnen ze daar bij de huidige rentestand van 3,6% maximaal € 171.000 hypotheek mee krijgen.

Kansloze single

Voor modale eenverdieners is op basis  van dit hypotheekbedrag het beschikbare aanbod in Flevoland (0,1% procent), Noord-Brabant (0,1%) en Utrecht (0,2%) het meest uitzichtloos. Hier krijgen singles nauwelijks nog een voet tussen de deur door de sterk gestegen woningprijzen en het schaarse aanbod. In Limburg (6%), Groningen (5%) en Zeeland (4%) maken zij de meeste kans, maar ook hier is een steeds kleiner deel van het woningaanbod beschikbaar ten opzichte van vorig jaar.

Voor modale eenverdieners die in de grote stad willen wonen, is de kans op een betaalbare woning bijna nihil. In Amsterdam en Den Haag is helemaal geen aanbod meer beschikbaar en in Eindhoven en Utrecht is een zeer bescheiden percentage aan woningen beschikbaar (0,2%). Rotterdam scoort van alle grote steden het hoogst, maar ook hier is bijna geen woning meer te krijgen (0,5%). 

Met partner meer mogelijk

Wie wel een partner heeft, maakt aanzienlijk meer kans op een koopwoning. Met een bedrag van € 65.000, waarbij De Hypotheker rekent met een maandelijkse ‘inbreng’ van de partner van € 27.000 euro, kan een stel bij de huidige rentestand nu € 304.000 lenen. Met dat bedrag heb je gemiddeld toegang tot een kwart van het aanbod, al ben je aanzienlijk kansrijker in de perifere provincies Groningen (45% van het aanbod), Limburg (37%) en Friesland (36%). In de Randstad en Noord-Brabant is het ook voor stellen met voornoemd budget zoeken naar een speld in een hooiberg.

De huizenprijs moet wel een hele forse veer laten wil deze situatie verbeteren en vooralsnog ziet het daar nog niet daaruit. De rente loopt weliswaar op, maar de schaarste houdt de vraag en daarmee de prijs op niveau. Wie met een modaal inkomen nog een beetje kans wil maken op een woning, moet eerst het vrijgezellenbestaan opgeven, vervolgens de partner ervan overtuigen dat er toch echt twee inkomens nodig zijn en misschien dan toch de stad te verlaten om samen in het ommeland opnieuw te beginnen.